Advertentie

Ontdek de nieuwe tak van Uitgeverij Historische Verhalen: historische novelles! In de reeks Heersers sterven niet is Harald van Paul Christiaan Smis het eerste verhaal. Smis schreef al eerder de historische verhalenbundel Korte verhalen uit de Middeleeuwen. De novelle Harald beschrijft het leven van de jonge Harald Sigurdsson, de latere koning van Noorwegen, die vele tegenslagen moet overwinnen en een ontwikkeling doormaakt van jongetje naar berserker (Viking-krijger). Wanneer je graag leest over actie, gevechten, Vikingen, geschiedenis in een beeldend jasje, dan is deze novelle zeer geschikt.

Harald start met een heftig begin waardoor de lezer gelijk in het verhaal zit. Wellicht moet de lezer even wennen aan de vele op elkaar lijkende namen, maar in het eerste hoofdstuk wordt duidelijk hoe de personages zich verhouden tot het hoofdpersonage Harald. Naarmate het verhaal vordert, trakteert Smis de lezer op een flink portie gevechten, gevaar, verraad en politiek gekonkel. Ook de eeuwige discussie over de christelijke God en Noorse goden komt naar voren in Harald. Precies zoals je van een verhaal over Vikingen verwacht, heerlijk!

Qua verhaalopbouw zit Harald dus goed in elkaar. Daarnaast hanteert Smis een beeldende schrijfstijl met regelmatig originele en toepasselijke vergelijkingen zoals “Hun trouw aan de grondvorst kleefde aan hen als het bierschuim in hun snorren en baarden”(2020: 48) of “De deksels van Jaroslavs schatkist stonden open als de snavels van hongerige kuikens wier moeder te lang wegblijft van het nest” (2020: 84). Smis weet steeds met enkele zinnen een compleet beeld te schetsen van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. In combinatie met de geografische kaart voorin het boekje en de tijd- en plaatsaanduidingen is het voor de lezer snel duidelijk waar het verhaal zich afspeelt.

Verder maakt de hoofdpersoon Harald een ontwikkeling door en zorgen de bijfiguren regelmatig voor een vrolijke noot. Wel bemerkte ik dat door het hoge verteltempo het lastig is om spanning en medeleven te voelen met het personage. Gevechten worden vrij zakelijk verteld waardoor er soms wat spanning ontbreekt, hetzelfde geldt voor het politieke gekonkel. De lezer zal niet zo snel op het puntje van zijn stoel zitten en dat is jammer in zo’n avontuurlijk verhaal.

Samenvattend volgen in deze novelle de gebeurtenissen elkaar in rap tempo op. Soms gebeurt er teveel in een kort tijdsbestek waardoor diepgang en een band met het personage ontbreken. In het nawoord blijkt dat Smis zich goed aan de feiten heeft gehouden en zijn fantasie op gepaste wijze en de lege plekken heeft losgelaten. Daarmee is Harald een geslaagde historische novelle.

Bedankt Uitgeverij Historische Verhalen voor dit recensie-exemplaar.

Reacties op: Actierijke historische novelle

3
Harald - Paul Christiaan Smis
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners