Vlotte roman over actueel onderwerp

Deze recensie is oorspronkelijk verschenen op mijn eigen boekenblog: https://lisalovestoreadcom.wordpress.com/2025/06/30/geld-verdienen/

Of hoe waarom (2009), Lieve Celine (2011), Alles wat er was (2013), Efter (2014), Ivanov (2016), Fuzzie (2017), Welkom in het rijk der zieken (2019), Wat wij zagen (2021), Een modern verlangen (2021), Leer me alles wat je weet (2023), ondertussen heeft auteur Hanna Bervoets al flink wat boeken gepubliceerd en aan deze lijst kan haar nieuwe roman Geld verdienen worden toegevoegd. In het boek lees je over de vriendschap tussen Ellie en Freya. Ze zijn elkaar na hun middelbare school uit het oog verloren, maar daar wordt opnieuw leven in geblazen als Freya via sociale media Ellie opnieuw benaderd. Alhoewel, is dit echte vriendschap?

Wat alle boeken van Bervoets gemeen hebben, is dat ze je tot nadenken zetten. De ene keer is het gedachte-experiment iets extremer of fantasierijker dan de andere keer, maar altijd bespreken ze relevante thema’s. Zo ook Geld verdienen. Momenteel staan TikTok en Instagram vol met mensen die betaalde cursussen aanbieden over extra geld generen of met mensen die beweren dé goede tip te hebben omtrent beleggen. Dit onderwerp staat centraal in de nieuwe roman van Bervoets. Het laat je inzien dat het inderdaad allemaal wordt verkocht als een sprookje, maar zoals ieder sprookje, bevat ook deze roman een gruwelijke waarheid. Met daarnaast een knipoog naar andere actualiteiten, zoals het beroemde (en beruchte) faillissement van e-bike-merken.

Op heldere manier legt Bervoets kort en krachtig begrippen zoals trading, dropshipping en short squeeze uit, waardoor kennis van economisch jargon niet noodzakelijk is om dit boek te kunnen volgen. Daarnaast is de schrijfstijl heel vlot. Redelijk korte hoofdstukken, korte zinnen, veel dialogen, weinig beschrijvingen. Regelmatig is er een cliffhanger of open plek en samen met de proloog die niet al te veel goeds voorspelt, wil de lezer doorlezen: hoe loopt het af? Wat escaleert en wie?

Enerzijds vond ik dat heerlijk, want ik las het boek in twee dagen uit. Anderzijds is voor mij literatuur: mooie, beeldende zinnen met een variatie aan stijlfiguren of op een andere manier een wat uniekere verhaallijn. Misschien ben ik verwend met bijvoorbeeld het geniale boek Alles wat er was, waarin alles tot in de perfectie is gecomponeerd of het bizarre gedachte-experiment in Ivanov, want de wow-factor viel bij dit boek een beetje tegen. Begrijp me niet verkeerd: ik vond dit echt een leuk boek en mijn ideeën over de genoemde economische aspecten worden bevestigd: niet doen! Maar in vergelijking met haar eerdere boeken voelde dit verhaal wat simpel en niet diepgaand.

Kortom, ik vond dit een vlotte roman over een heel actueel en interessant onderwerp: geld verdienen. Toch ben ik iets minder onder de indruk van dit boek omdat het niet zo complex en/of beeldend geschreven is zoals enkele andere werken.

Bedankt Uitgeverij Pluim voor dit recensie-exemplaar. Ik ga het boek zeker aanraden aan mijn leerlingen bovenbouw havo-vwo!

Meer recensies van Lisa Loves To Read