Spoilervrije recensie
Deze recensie is oorspronkelijk verschenen op mijn eigen boekenblog: http://lisalovestoreadcom.wordpress.com/2025/06/01/de-heks-van-near/
De kleuren van magie-serie, Het onzichtbare leven van Addie LaRue, Gallant, Stad vol geesten-serie. Deze titels van V.E. Schwab zijn allemaal al uitgegeven door uitgeverij Boekerij. Maar nu is ook haar debuut vertaald (door Lia Belt) en uitgegeven: De heks van Near (2025). Het is een sprookjesachtig verhaal over een dorpje, een vreemdeling, een vermissing, een grote heide en een nog onduidelijke mysterieuze geschiedenis. Wat is hier aan de hand? En lukt het Lexi om het tij te keren?
Ik val maar met de deur in huis: de schrijfstijl in dit boek moet je aanspreken. Heel beeldend pent Schwab het mysterieuze duistere verhaal neer. Regelmatig maakt ze mooie vergelijkingen, zoals: ‘Ze beweegt zich eerder als een blaadje dat wordt meegevoerd door de wind dan als een oude vrouw: ze lijkt over de grond te stuiteren en verandert telkens van koers terwijl we de heuvel op lopen naar het huis dat ze met haar zus deelt.’ (2025: p. 38) Je merkt het al: alles in dit boek wordt uitgebreid beschreven. Voor mij duurde dat soms iets te lang en haalde het tempo er een beetje uit. En toch. Je wilt weten hoe het verhaal verder verloopt, dus pakte ik het steeds weer op.
Het verhaal is verder vrij simpel en voelt aan als een sprookje met een mooie boodschap. Het hoofdpersonage is nog wat jong, waardoor ikzelf een beetje de connectie miste, maar ze denkt en spreekt wel zoals het bij haar leeftijd hoort. Ook wordt de lezer nieuwsgierig gehouden: er zijn vermissingen? Wie is die vreemdeling? Wat is precies het geschiedenisverhaal van Near? Uiteindelijk krijg je daar allemaal antwoord op. Oorspronkelijk is het verhaal zelf 312 pagina’s, vervolgens bevat het boek nog een aantal bonushoofdstukken van circa 60 pagina’s totaal over de vreemdeling. Zeker een aanrader om ook te lezen!
Bedankt uitgeverij Boekerij voor dit recensie-exemplaar.
Bedankt uitgeverij Boekerij voor dit recensie-exemplaar.