Raakt de formule Munch en Mia uitgewerkt?

Lisan 09 juli 2025
De Noorse schrijver Samuel Bjørk (pseudoniem van Frode Sander Øien) is bekend van zijn thrillers over het recherche-duo Holger Munch en Mia Krüger. Dit is zijn zesde boek over dit duo.

Het begint allemaal op een zaterdagochtend als een vrouw de metro van Oslo inloopt met een bomgordel. Om 09.07 gaat de bom af. Dan krijgt journaliste Jessica Blomqvist een telefoontje van de man die beweert de dader te zijn. Hij geeft aan dat dit pas de eerste aanslag is van vele die zullen volgen. Rechercheur Holger Munch wordt direct teruggeroepen van zijn zomervakantie om met zijn team een race tegen de klok te beginnen. In zijn team zit ook Mia Krüger. Een vrouw met grote analytische capaciteiten. Deze kwaliteit blijkt onmisbaar in de zoektocht naar de dader en zijn motieven…

Het verhaal begint met een spannende proloog waardoor je nieuwsgierigheid meteen wordt gewekt. Dan ontstaat er wat verwarring. Wie vaker boeken uit deze serie heeft gelezen, zal even moeite hebben met het verhaal te plaatsen. Bjørk schrijft geen chronologische reeks en we gaan eigenlijk weer een stapje terug in de tijd. De tijd dat Mia zich nog moet bewijzen. Gelukkig verdwijnt deze verwarring al snel en word je meegezogen in de complexe puzzel die Munch en Mia moeten oplossen. Het blijft tot het eind toe spannend of alle puzzelstukjes op zijn plek vallen.

Bjørk kiest voor een wisselend vertelperspectief. Daardoor krijg je een goed beeld van de verschillende personages en hun gedachten. De nadruk ligt op dat laatste. Via korte zinnetjes probeert Bjørk je te laten verplaatsen in de hoofden van de personages. Dat maakt het af en toe lastig om door heen te komen en haalt de vaart uit het verhaal. De vaart die in andere delen wel naar voren komt.

Het is duidelijk dat Bjørk een nieuw element toevoegt om te voorkomen dat de formule van Mia en Munch raakt uitgewerkt. Daar is hij slechts ten dele in geslaagd. Gelukkig maakt het plot met de spannende wendingen en de complexe puzzeltocht het een en ander goed. Al is het dan wel jammer dat als je de andere delen al hebt gelezen, je van een aantal zaken al weet hoe het af kan gaan lopen.

Ik las dit boek via de leesclub LS Thrillers. Dank aan Uitgeverij Luitingh Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Lisan