Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Stoer hoofdpersonage

Lisanne Stam 08 augustus 2021 Auteur
Brabant, 14e eeuw. Wanneer de vader van ongehuwde Helena overlijdt, blijft zij als enige achter. In die tijd was het normaal dat je dan zou gaan trouwen maar Helena wil alleen trouwen uit liefde, een lastig dilemma vooral omdat dit niet wordt geaccepteerd.
‘Zij wilde wat haar ouders hadden en ze was bereid daarop te wachten.’

Het debuut van Janine! Ik was zo benieuwd en bij het openslaan werd ik direct getrakteerd op een woordenlijst wat kenmerkend is voor die periode. Tof!
‘In de literatuur was de wereld levendig, kleurrijk en vol spanning.’

Het verhaal speelt zich in derde persoon af, wat maakt dat het filmisch overkomt. Ik waande me in deze eeuw; 291 pagina’s lang. De schrijfstijl is erg vlot en past helemaal bij het hoofdpersonage, een veerkrachtige intelligente jonge vrouw die een goede partij is, vanwege haar vermogen, om geschaakt te worden. Ze gaat er alles aan doen om dit tegen te gaan.
‘Ik hoef jouw aalmoes niet. Ik val niet onder de armenzorg van het gilde en ben zeker niet een prijsvarken van de vleeshouwer.’

We maken ook kennis met Dorothea en Betje, die wij in de volgende boeken van Janine beter leren kennen. Betje ondergaat diverse zwangerschappen zonder succes met een man met losse handjes en Dorothea droomt van een ander leven dan uitgehuwelijkt worden.

Conclusie: een interessante, heftige, beeldende en leerzame roman vanuit een groot feministisch oogpunt. Soms heb ik gegniffeld om Helena.
Eens wat anders dan de historie over de tweede wereldoorlog, nu staan de middeleeuwen centraal.

Bedankt Janine voor deze bijzondere kennismaking en het boek! Had ik jou maar als geschiedenisdocente.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Lisanne Stam

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?