De zonden van de vader

Looneybooks79 28 oktober 2025
Net als Isak droomt over zijn jeugd en zijn zusje, die samen met zijn moeder is omgekomen in een brand en waardoor hij vervreemd raakte van zijn vader, gaat de telefoon. Het is zijn vader, Frederik, die vraagt of hij langs wil komen, na al die jaren dat hij hem niet meer hoorde noch zag. Zijn opa is zwaar tegen het idee dat Isak en Frederik terug met elkaar in contact zouden komen want Isaks opa beseft dat dit niet goed zou zijn voor zijn kleinzoon. Maar de lokroep van geld én de overtuigingskracht van Madde, Isaks vriendin, doen hem toch naar Gotland reizen.

Eens daar aangekomen zien ze wat voor een succesvolle kunstenaar Frederik geworden is. Hij baadt in weelde en luxe. En eerst spreekt dit Isak enorm aan, Frederik doet er ook alles aan om hem te verleiden met allerlei dingen. Maar achter die facade schuilt een duister geheim en Isak moet algauw een psychologisch gevecht met zijn vader aangaan, om te overleven én om uit de nachtmerrie, waar hij al sinds zijn jeugd in leeft, te geraken. Het wordt een spel op leven en dood!

Ik moet toegeven dat dit boek mij heel wat kopzorgen heeft bezorgd. Want ik begon eraan, vooral na het fantastische debuut 'Het hoge noorden' dat ik eerder dit jaar las, met het idee dat ook deze zou lezen als een trein en ik het een geweldig goede thriller zou vinden. Maar (en je merkt al aan mijn vorige zin dat daar de nodige bedenkingen bij zijn) dat was jammer genoeg niet het geval. Ik heb geworsteld met deze opvolger. Het verhaal bouwt te traag op en ik vond het te voorspelbaar. Gelukkig kwam er een reis waardoor ik besloot dit boek mee te nemen en me er eindelijk compleet op toe te leggen en het uit te lezen, wat gelukt is. Want even twijfelde ik of het een DNF zou worden... Dit gezegd zijnde... laten we zeker ook de positieve punten aankaarten!

Ulf Kvensler heeft talent, daar bestaat geen twijfel over, om een goede thriller op te bouwen. En ook al speelt het verhaal zich grotendeels in een hete zomer in Zweden af, toch hangt er een duister sfeertje als een donderwolk overheen het verhaal. Dat zorgt ervoor dat je constant het gevoel hebt dat je niet alles weet wat er achter het verhaal van Frederik en Isaks jeugd schuilt. (het nadeel hier vond ik wel een zekere voorspelbaarheid)

Als lezer zoek je ook mee naar de ware toedracht en dankzij kleine intermezzi weet je ook dat er iets gebeurd is in het landhuis van Frederik op Gotland maar je weet niet exact wat. Zonder al te veel weg te willen geven van het verhaal, wil ik wel zeggen dat ik het einde wat bij het haar getrokken vond. Je merkt dat ik dit boek niet helemaal kan ophemelen (en dat is een heel persoonlijk gevoel, ik weet dat ook want er zullen heel wat fans zijn van dit boek!). Ik vergelijk misschien net iets te veel met zijn vorige waardoor deze te traag leek. Misschien ben ik ook minder fan van psychologische thrillers zoals dit boek. Er wordt een kat-en-muisspelletje gespeeld tussen de personages (de manipulatieve beïnvloeding van vader op zoon is gigantisch en als lezer weet je dat alles wat Frederik doet een achterliggende bedoeling heeft) en Isak is de kop van jut in het verhaal.

De Zweedse titel, Brandmannen (Brandweerman), slaat op een bijnaam die Isak kreeg in zijn jeugd, maar dat wordt volledig uitgelegd in het verhaal zelf.

Ik zou zeggen, lees dit boek vooral zelf. Wie houdt van psychologische thrillers, van kat-en-muisspelletjes, van manipulatief gedrag in verhalen én van duistere geheimen is dit boek zeker iets voor jou. Maar mij heeft het niet helemaal kunnen bekoren. En toch kijk ik al uit naar het volgende boek (dat in november 2025 verschijnt) van Ulf Kvensler. Hopelijk bevalt dat me dan wel weer meer.

Meer recensies van Looneybooks79

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.