Sympathy for the devil

Looneybooks79 29 mei 2025

De duivel kent vele gezichten en gedaantes en is alom bekend en vaak gevreesd. Maar waar komt die vrees vandaan en wie is 'De Duivel' nu eigenlijk?

Op die vragen proberen Danny Praet en zeven collega's van de Universiteit Gent een antwoord te brengen aan de hand van het boek 'Satan, een geschiedenis van de duivel'. Het eerste hoofdstuk werd door de samensteller van het boek, Danny Praet, gebracht.

in het eerste hoofdstuk zien we hoe een duivelse figuur al in de mythologische wereld bestond, nog voor er sprake was van een monotheïstische godsdienst. Al bij de Perzen, Grieken en Romeinen werden demonen en duivelse personages gebracht wiens taak het was om de mens te verleiden. Maar deze demonen (duivels) waren niet goed noch kwaad dus er was toen nog geen echte sprake van een hel die de duivels huisvestigde de mensen die niet naar de hemel mochten (een hemel was ook nog geen begrip zoals we het nu in de godsdiensten kennen). Heel interessante materie om te zien hoe religies deze eigenschappen zich hebben toegeëigend en er hun eigen draai aan hebben gegeven om zo het concept 'goed en kwaad' verder uit te puren en te misbruiken, om gelovigen op het matje te kunnen roepen wanneer ze dit nodig vonden.

Benjamin De Vos gaat dan weer dieper in op het pact met de duivel, iets wat in heel wat literatuur en film vaak voorkomt. Dan is het de beurt aan Jeroen Deploige die het over ecorsimes en bezetenheid heeft. Annelies Lannoy neemt het volgende hoofdstuk voor haar rekening om te praten over magie, en in het bijzonder zwarte magie. Wat is daar van aan en hoe moeten we die interpreteren?

Eerder ging het voornamelijk over de Katholieke en Joodse gemeenschappen die hun duivels probeerden uit te drijven, maar ook de Islamitische godsdienst kent zijn nodige kwelgeesten en duivels, daar gaat Caroline Janssen verder op in haar hoofdstuk. Verder in het boek neemt Koenraad Stroeken het heft in handen en gaat dan weer op zoek naar bezetenheid en demonen in Afrika, waar hij een ritueel persoonlijk mag meemaken bij de Chwezis.

In de laatste twee hoofdstukken gaan Benjamin Biebuyck en Raf Geusens dieper in op literatuur en film. Biebuyck verdiept zich in de legende rond Faust en voornamelijk dan het boek/gedicht dat door Goethe werd geschreven in de 18-19e eeuw. Er bestaat geen mooier voorbeeld van het duivelspact als dat van Faust. Wijlen Christopher Fowler, Britse horror-thriller auteur, schreef een boek dat Faustiaans aandeed, namelijk Spanky. (ook een aanrader om te lezen trouwens!)

En in het laatste hoofdstuk, door Raf Geusens geschreven, wordt film op de korrel genomen, meer bepaald films met bezetenheid, antichrist en Satans in de hoofdrol, gaande van horror tot komedie. Wie kent niet Rosemary's Baby, The Exorcist of The Omen? Soms wordt de duivel ook meer in een Mephistopheles-gedaante vertolkt (helemaal rood, hoorns, bokkepoten...)!

Bepaalde onderdelen in dit boek vond ik niet altijd even interessant of soms ronduit saai maar over het algemeen was dit een heel aangenaam en boeiend boek om te lezen. Het thema ligt me wel helemaal, vooral door de hedendaagse media als horrorfilms waarin bezetenheid of de komst van de duivel en de aangekondigde Apocalyps vaak een grote rol spelen. En dan vind ik dat het thema 'De Duivel in de film' nog uitgebreider had gemogen (zelfs een eigen boek verdient dat nog dieper op het gegeven ingaat). Ik miste veel filmtitels (al dan niet goed gevonden door Geusens) dus wie weet komt daar nog een vervolg op?

Iemand die theologische studies heeft gedaan zal dit boek ook zeker en vast willen lezen, al was het maar om te willen weerleggen/te bevestigen wat er in staat. Het biedt alvast heel wat inzichten en toont heel goed aan dat duivels niet persé godsdienst gerelateerd zijn. Maar dat deze godsdiensten hel (afkomstig uit de Scandinavische mythologie) als de plek zien waar slechte mensen in terechtkomen, het vagevuur (een concept bedacht door de katholieken, in het boek staat duidelijk waarom) en natuurlijk hemel waar een almachtige neerkijkt op ons, de nietige mens. En zonder hemel geen hel, zonder goed geen kwaad, zonder god geen satan!

Meer recensies van Looneybooks79