Koningsbroers

Looneybooks79 16 juli 2025

Na hun problematische jeugd en de problemen die de broers Opgard in hun dorp Os hebben beleefd, gaat het hen eindelijk voor de wind. Carl heeft zijn spa en hotel, Roy heeft zijn tankstation en intussen ook een bar overgenomen, beide sponsoren de lokale voetbalploeg waardoor beiden zich de koning te rijk voelen in hun eigen omgeving. Iedereen respecteert de Opgard broers, behalve dan de politie, die hen niet met rust laat voor de mogelijke betrekking bij enkele verdachte doden. Maar geen bewijs wil zeggen geen zaak.

Roy is nog steeds niet bekomen van de dood van de vrouw van zijn broer, Shannon, waar hij verliefd op was en bereid voor was te moorden. Maar na de dood van zijn schoonzus en haar ongeboren kind (dat van Roy was) zoekt hij manieren om haar te herdenken. En één daarvan is het laten bouwen van een achtbaan, een plannetje dat Shannon al had uitgewerkt maar dat er uiteindelijk nooit is gekomen.

Het ergste van alles is dat Kurt Olsen, hoofd van de politie, die sinds de dood van zijn vader een persoonlijke vendetta wil uitwerken op de Opgard broers, zijn tanden heeft gezet, zelfs na al die jaren, naar de dood op verschillende mensen die in dezelfde bocht het ravijn zijn ingestort. De wagens worden dan, na zoveel jaren, dan toch verwijderd. En dit nadat de Opgards eindelijk een vangrail willen laten plaatsen in de gevaarlijke bocht. Het wordt daardoor redelijk nauw in de schoenen van Roy en Carl.

En dan is er de grote discussie of er een tunnel moeten komen en een nieuwe snelweg, die Os volledig van de buitenwereld zou afsluiten en commercieel een vreselijke zaak zou betekenen, met Os Spa bijvoorbeeld en het geplande pretpark, dus wil de Opgards daar ook zoveel mogelijk hun ervaring om zaken te regelen, op hun manier, toepassen en de bouw van deze tunnel tegenwerken. Al moeten ze daarvoor opnieuw tot het uiterste gaan en mogelijks zelfs lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Net zoals 'Koninkrijk' wordt dit boek van Jo Nesbø traag opgebouwd maar verveel je je geen moment. Door de ogen van Roy zie je hoe ze in Os een wereld geleidelijk aan opbouwen om hem mogelijks stilaan afgebroken te zien worden. Het grote verschil aan karakter tussen beide broers botst dan ook geregeld en het is Roy die, dankzij zijn listige en snelle denken, de kastanjes vaak uit het vuur weet te halen. Maar er zijn grenzen aan hoever je gaan kan.

Dit is het perfecte Noorse crime duo voor die gezellige zomer- of winteravonden waarbij je languit in je zetel wilt genieten van een heerlijke leesavondje. Door dit soort verhalen weet ik dat ik hou van lezen en van diepgaande thrillers die je op het puntje van je stoel laten zitten. Geen gruwelijke toestanden in deze verhalen, zoals je bijvoorbeeld bij een Chris Carter zou krijgen, maar een langzaam opbouwende familiekroniek vol intriges en een dorpsmentaliteit, 'ons kent ons', waarbij iedereen in dat dorp de publieke geheimen wel kent maar er niks aan doen zal noch kan.

Het heeft mij in elk geval heel veel zin doen krijgen om nog meer van Nesbø te lezen nu. Qua Skandi-krimi kan dit zeker en vast tellen!

Meer recensies van Looneybooks79