Een nieuw elan

Looneybooks79 04 juli 2025

Liese Meerhout heeft Brussel vaarwel gezegd. Na de pijnlijke afloop van haar vorige zaak kwam het tot een breuk met Simon en besloot ze te verhuizen naar Antwerpen. Intussen woont en werkt ze hier twee maanden en heeft ze haar plekje al veroverd bij de recherche, met een aantal nieuwe collega's die haar helpen en bijstaan. Maar het verleden laat zich niet zomaar wegduwen dus de pijn blijft hangen.

Als op een avond twee mensen vermoord worden, twee mensen die op de rand van de maatschappij leven, wordt het team van en met Liese ingezet om beide zaken te onderzoeken en welke link er kan zijn tussen deze twee moorden. Maar al snel blijkt dat een seriemoordenaar rondwaart in de stad die zich richt op diegene die net op die rand van de marginaliteit leven. Het duurt dan ook niet lang eer nog een slachtoffer valt en Liese met haar handen in haar haar zal zitten. Welk aanknopingspunt is er om te ontdekken wie achter deze moorden zit? 'De Schim' dwaalt rond en als een echte 'Jack the Ripper' laat deze het ene lijk na het ander achter op de straat!

Door de verhuis van het hoofdpersonage en heel wat nieuwe nevenpersonages te introduceren heeft Toni met dit boek zijn reeks destijds een nieuw elan gegeven. Blijkbaar vond hij dat het verhaal in Brussel uitverteld was en dat er in Antwerpen meer te rapen viel qua misdaad en moord. Doordat ik natuurlijk al enkele verhalen in de reeks die later uitkwamen las wist ik wel dat Liese die stap ooit zou zetten. Ook door de tv-serie destijds was ik al op de hoogte, onder andere ook kwamen daar al de personages Laurent en Michel Masson voor.

Persoonlijk vind ik het ene geweldig goede keuze van Toni om de verhuis te maken. En doordat Liese reeds in het vorige verhaal niet meer in Brussel werkte (zij maakte even een zijsprongetje naar Oostende in 'Stil Bloed') was de overgang sowieso al minder abrupt. Het zorgt alvast voor heel wat nieuwe uitdagingen en nieuwe zaken maar niet zonder het verleden van Liese Meerhout te blijven respecteren. Simon zal ook nog wel eens terugkomen in de reeks. Ook komt in 'Zwerfvuil' een personage voor de eerste maal voor die ik al kende uit het twintigste verhaal, namelijk Andy, zoon van één van de slachtoffers in dit boek.

Benieuwd wat er nog allemaal in het verschiet ligt voor één van de sterkste vrouwen uit de Vlaamse literatuur. Is het verkeerd dat ik me telkens Annick Lambert, Toni's vrouw, voor me zie als ik over Liese Meerhout lees?

Ik zet dit jaar alvast door met het lezen van de boeken van Toni Coppers, iets wat ik al veel te lang uitstel. Dus deze zomer mag je zeker nog minstens een recensie verwachten van een Liese Meerhout verhaal. Tegen het nieuwe boek van Toni verschijnt wil ik bijgebeend zijn.

Meer recensies van Looneybooks79