Hittebestendig

Looneybooks79 02 juli 2025

Martine is een vijfenvijftigjarige dramaturge die in Brussel woont en haar tijd, ook haar vrije tijd, spendeert met haar job, vaak zelfs onbetaald. Op een hete julidag, staat ze op het punt met haar bazin Lien af te spreken op een terras. Maar zowel de stijgende temperatuur als haar innerlijke strijd en te levendige fantasie zorgen voor de verhitting. De rusteloosheid volgt en haar langzaam opgebouwde leven achter het toneel belooft in te storten.

Deze keer mag Aya Sabi de teugels in handen nemen voor haar verhaal in de Maanden-cyclus. Aya Sabi is een Belgische schrijfster en columniste die enkele jaren geleden debuteerde met haar boek 'Half Leven' (na dit verhaal te hebben gelezen wil ik haar debuut dan ook wat hoger op mijn leeslijst zetten! Het staat alvast al in mijn kast dus dat is al een goede zaak).

In dit kortverhaal brengt ze een vrouw naar voren die struikelt over haar eigen doordenkerij en daardoor spoken ziet. Maar wanneer zijn spoken ook echt? Je voelt mee met de vrouw, je kent haar strijd en begrijpt ook dat het nakende ontslag waarover gewag gemaakt wordt in dit verhaal een grote rol zal spelen in haar toekomst, vooral ook op haar leeftijd. Tussen de lijnen door merk je een angst maar ook een gelatenheid van Martine uit.

Dit is alvast één van mijn favorieten uit deze reeks tot nu toe.

Eén van de mooiste zinnen in dit verhaal gaat over het leven in een appartement, terwijl het buiten zinderend heet is...

"De betonmuren van de op elkaar gestapelde appartementen laten de warmte binnen maar niet buiten, ze zijn gebouwd voor de West-Europese winters en niet voor de zomers in een grote stad waar de gemiddelde temperatuur even hard stijgt als het bevolkingsaantal, en waar seizoenen steeds meer in elkaar overlopen."

Meer recensies van Looneybooks79