Las indignas
Een groep jonge vrouwen, overlevers nadat de wereld geleidelijk aan afstierf, worden opgevangen door 'Het Huis van de Heilige Zusterschap', een religieuze cult die alle voorgaande religies afzweert en een eigen vorm van verering is gestart. Met de zweep in de hand jaagt Moeder-Overste angst aan bij de jonge vrouwen en door hen in een hiërarchisch stelsel te laten leven (van dwalers, die net aangekomen zijn bij het Zusterschap, Uitverkorenen (meestal een van de Onwaardigen), die dienen als een soort offer, en de Verlichte, het hoogste niveau dat je in het zusterschap onder Moeder-Overste kan halen, krijgen we een grim beeld van hoe het eraan toegaat. En boven dit alles staat de mysterieuze figuur die 'Hij' wordt genoemd, een schaduwfiguur die nooit gezien wordt door de zusters.
"Zonder geloof geen bescherming!"
Een van deze zusters schrijft haar belevenissen in het Zusterschap neer, in het grootste geheim, in haar 'Nachtboek' en aan de hand van haar herinneringen van hoe het was buiten het Huis en wat er gebeurde toen de wereld ten einde kwam. Wie of wat was daar verantwoordelijk voor en hoe overleefde deze zuster. En dan komt er voor haar en een aantal andere van de leden een kleine glimp op verlichting en verandering met de aankomst van de nieuwst telg, die de naam Lucía krijgt. Zal ze de duisternis die heerst in de schaduw van het Huis kunnen verdrijven?
Dit is mijn eerste boek dat ik lees van deze auteur, de Argentijnse Agustina Bazterrica, maar na het lezen ervan kocht ik onmiddellijk ook haar debuut 'Tender is the Flesh' want ik voel dat dit wel eens één van mijn favoriete auteurs zou kunnen worden. Sowieso ben ik wel fan van (post-)apocalyptische verhalen en hoe mensen omgaan met de nieuwe situatie waarin ze verkeren (vaak typisch menselijk, op een heel verkeerde manier!). Ook bij 'Het boek van de Nacht' (of zoals het eigenlijk letterlijk vertaald 'De Onwaardigen') zien we hoe de wereld op de een of andere manier (ik wil het niet spoilen, want de auteur doet echte alle moeite om dit zo lang mogelijk verborgen te houden voor haar lezers) aan het einde komt en de laatsten die dit overleven moeten zien een manier te vinden om aan eten en drinken te geraken. Dit zorgt voor een aantal heel lugubere en cringe-worthy scenes maar net daarom is het boek zo goed! Bazterrica bouwt haar verhaal langzaam op en je wordt van in het begin midden in het verhaal gegooid waardoor je alles mondjesmaat ontdekt.
De Argentijnse horror zit tegenwoordig in de lift, heb ik de indruk want naast Agustina Bazterrica is er ook Maríana Enriquez, die ook al een aantal boeken uitgaf. De meeste met kortverhalen maar enkele jaren geleden verscheen 'Our share of Night'. En na dit boek nu gelezen te hebben plan ik ook van haar nu een inhaalbeweging!
The Handmaid's Tale meets The Children of Men!
"Zonder geloof geen bescherming!"
The Handmaid's Tale meets The Children of Men!