Familiebanden

Looneybooks79 06 augustus 2025

"Je familie kies je niet", zegt men wel eens en in het geval van dit boek is dat dan ook een heel duidelijke boodschap.

Nadat de jonge Pepijn en zijn jonger zusje in een auto-ongeval betrokken zijn waarbij hun moeder afgeleid werd door hun kinderen en zo tegen een boom belandde, verandert er iets in de relatie tussen Pepijn en zijn zus (Kek). Langzaam drijven de twee verder uit elkaar. Al van bij de geboorte was er al een soort jaloezie aanwezig bij Pepijn omdat de aandacht van zijn ouders nu verdeeld moest worden onder twee kinderen.

Intussen zijn de twee volwassen en hebben ze elk hun eigen pad in hun leven gevonden. Ze zien elkaar enkel bij verjaardagen, feestdagen of tijdens een familievakantie. Maar om toch wat meer toenadering tot elkaar te zoeken beslissen ze samen een reis te maken om te zien wat er van hun band nog is overgebleven, om elkaar opnieuw te leren kennen en terug onderdeel te worden van elkaars leven. Maar hoe kan je dat doen zonder te hervallen in oude gewoonten?

De relaties tussen broers en zussen is niet altijd een makkelijke relatie om te onderhouden. Dit aangrijpende verhaal over deze relatie waarbij een poging wordt ondernomen van het lijmen ervan na jaren uit elkaar gegroeid te zijn is hiervan een grote getuige. Toen me mij vroeg wat ik van het boek vond was mijn eerste reactie 'Herkenbaar' omdat ook ik een broer en een zus heb die ik maar enkele keren per jaar zie. En dat is niet omdat we elkaar niet graag zien (als er in de familie iets gebeurt zullen we er voor elkaar zijn) maar toch zoeken we elkaar zeker niet zomaar op, zonder reden. Dus het verhaal van Pepijn en zijn zus is zeker geen alleenstaand voorbeeld, ook al zijn de omstandigheden anders natuurlijk.

Hoe aangrijpend het boek ook mag zijn, zeker de stukken die gaan over het ongeval en de gevolgen ervan, toch straalt het boek een zekere hoop uit waardoor het zeker geen negatief beeld schetst rond familiebanden. 'Zusje' is een zoektocht naar de kracht van familie, naar het verbond tussen broer en zus, naar de betekenis van elkaar graag zien zonder constant bij elkaar te hoeven zijn.

Meer recensies van Looneybooks79