De nervus vagus
Sandra Hintringer wisselt in ‘De nervus vagus’ af tussen theorie, voorbeelden en oefeningen. Samen vormt dit een duidelijk en interessant geheel.
De nervus vagus, ook wel de zwevende zenuw of tiende hersenzenuw genoemd, maakt onderdeel uit van het autonome zenuwstelsel. Het is een complexe en fascinerende zenuw die vele gebieden in het lichaam met elkaar verbindt en van doorslaggevend belang is voor je psychische welbevinden. Als de functie van de nervus vagus wordt geblokkeerd of verstoord, kan dit allerlei emotionele problemen tot gevolg hebben, waaronder angst, depressie en trauma.
Voordat ik dit boek las had ik nog nooit van de nervus vagus gehoord. Nu ik het boek heb gelezen is mij zoveel duidelijk geworden. Sandra Hintringer legt alles op een heldere manier uit. Bij lastige begrippen staat zij even stil en geeft hier ook voorbeelden van. Hierdoor wordt duidelijk wat er precies wordt bedoeld. Het boek is erg theoretisch en er worden soms lastige begrippen gebruikt. Het is tijdens het lezen van belang dat je goed je aandacht bij het boek houdt.
Het boek is opgebouwd in drie delen, die goed op elkaar aansluiten. Persoonlijk had ik het fijner gevonden als de oefeningen meer over het boek verspreidt zouden zijn. Omdat de eerste twee delen erg theoretisch zijn, was fijn geweest als dit steeds even onderbroken zou worden door een oefening. Dan kun je ook meer de tijd nemen om na te denken over wat je nu hebt gelezen.
De oefeningen in het boek zijn laagdrempelig. Het zijn oefeningen die je snel erbij kunt pakken indien nodig. Daarbij wordt gedetailleerd uitgelegd hoe je ze moet uitvoeren en waarom én wanneer de oefeningen relevant zijn.
Ik vond het boek heel informatief, vooral omdat ik nog nooit van de nervus vagus had gehoord. Ik heb nieuwe, relevante, dingen geleerd en ga de oefeningen ook zeker toepassen.
‘De nervus vagus’ krijgt van mij ****!
‘De nervus vagus’ krijgt van mij ****!