Tussen feiten en verbeelding

Luc  Steensels Luc Steensels
1 mrt 2024

Lezen kan soms ook inspannend zijn. Deze turf van Zadie Smith lijkt nog dikker dan hij is omdat hij niet gemakkelijk weg leest of je meesleurt in het verhaal. Nochtans wordt het opgesplitst in zeer veel korte hoofdstukjes. Het boek springt wat heen en weer in de tijd. Je moet er wel degelijk je aandacht bij houden. Het heeft dan ook aan een zijden draadje gehangen of ik had de inspanning voortijdig beëindigt. Er was te weinig materie om door te bijten. Maar dan kwam ik weer in een interessanter stuk van het boek, meer bepaald waar het gaat over de slavernij in Jamaica. Ook het Britse Rijk kon er wat van als het ging over mishandeling en uitbuiting van slaven. De oprechte verontwaardiging over deze mistoestanden verplaatst de schrijfster in de het hoofdpersonage Eliza Touchet. Zij is de huishoudster en op bepaalde momenten minnares van de echt bestaande schrijver William Ainsworth. Deze tijdsgenoot van Charles Dickens e.a. (die allemaal een rol krijgen in dit boek) is inmiddels in vergetelheid geraakt, toch zeker voor Nederlandstalige lezers. Als je op het internet de naam William Ainsworth intikt, krijg je een zeer uitgebreide beschrijving van zijn leven. De brave man schreef 41 boeken, vaak in een bombastische taal (ten minste als je de citaten leest die in dit boek worden hernomen). De titel 'Charlatan' betreft een malafide persoonsverwisseling die in de 19de eeuw nog al wat stof deed opwaaien. Zadie Smith werkte 11 jaar (!) aan dit boek, lees ik op haar biografie. Maar ik had er toch meer van verwacht. Ik vind m.a.w. dat mijn inspanning maar matig beloond werd.

Meer recensies van Luc Steensels