Loutering
Stefaan Degand is een begenadigd acteur. Grote flapuit, die zeer grappig uit de hoek kan komen. Hij is vooral bekend van de televiesreeks de Ronde en van zijn optredens in De Slimste Mens op de Vlaamse televisie. Het plotse overlijden van zijn echtgenote en het verlies van zijn tweede nog ongeboren kind was indertijd opgemerkt nieuws in de media. In dit kleine boek schrijft hij het onbeschrijfelijke verdriet van zich af. Acht maanden voor de schielijke dood van zijn vrouw verloor Staan Degand ook zijn moeder. Je zou van minder depressief worden. Hij koos ervoor om het verdriet van zich af te schrijven. In korte zinnen schrijft hij op een direkte en authentieke manier over zijn leven en de rol die zijn dierbaren hierin hebben gespeeld. Ik kan me voorstellen dat deze schrijfoefening louterend gewerkt hebben in het rouwproces. Ontegensprekelijk vereenzelvig je je met deze dramatische gebeurtenissen en stel je je de vraag : hoe zou ik dat in Godsnaam ooit kunnen verwerken. Ik ben dan ook erg onder de indruk van dit mooie boek. Een moedige en geslaagde poging om het verlies te verwerken, zonder pathos of vals sentiment. Knap werk!.