Horror
Eerder las ik 'Schilfers' van deze Vlaamse schrijfster. Haar eerste boek is echter 'Dochter', en ofschoon ik absoluut geen fan was na het lezen van 'Schilfers', heb ik toch ook het eerste boek van Lenny Peeters gelezen. En inderdaad de schrijfstijl en thematiek zijn zeer herkenbaar. Peeters kreeg voor haar eersteling de bronzen uil voor beste debuut. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een zwaar autistisch en mentaal gehandicapt meisje met eigenaardige fixatie en een wel heel vreemde dierenliefde voor haar cavia's. Dit diertje siert dan ook de cover van dit boek. Net als in 'Schilfers', maakt ook in dit boek Peeters het haar lezers niet gemakkelijk. Je moet er zelf achterkomen waar dit boek toe leidt en zelfs dan blijft er - na het lezen van het boek - nog een hoop vragen over. Al met al vind ik het een griezelig boek. Het is storend te lezen hoe er misbruik gemaakt wordt van de hoofdpersoon, en hoe deze haar huisdieren misbruikt. Maar het is uiteraard wel een kunststukje om je te verplaatsen in de geesteswereld van de 'Dochter'. Pijnlijk boek.