Boksende meisjes

Luc Steensels 12 september 2025
Ik begrijp veel recensenten niet als ze schrijven dat ze dit boek niet apprecieerden omdat ze "niets met de sport hebben". Het is toch niet nodig om fan te zijn van de sport om een boek mooi te vinden of niet. Voor mij was het een verrassend boek over een uitzonderlijke combinatie : de auteur beschrijft een nationaal toernooi, de dochters van America-cup, waarin jonge meisjes (jonger dan 17?) die de bokssport beoefenen, uitmaken wie de beste van de 8 deelneemsters is. Het toernooi wordt gehouden in een aftandse bokshal met armoedige verlichting en povere omkadering in Reno. Er zijn nauwelijks toeschouwers, de jurering is in handen van amateuristische en quasi-ongeïnteresseerde witte mannen van middelbare leeftijd. Het toernooi speelt tussen 8 meisjes die we in het boek leren kennen, zowel tijdens de wedstrijd, als in hun ontwikkeling en hun toekomst. Verbluffend neergezet. Ik heb ergens gelezen dat boksen een van de meest intense sporten is, het vergt immense concentratie, reactiesnelheid en inzicht. Dat zet de schrijfster heel helder neer. Nochtans zijn het geen beschrijvingen van de wedstrijden die zich tussen de atletes afspelen. Tijdens, voor en na de wedstrijden leren we de boksende meisjes beter kennen, maar lezen we ook hoe intens ze de wedstrijd beleven. Prachtige sfeer-setting, bij wijlen beklijvend vanuit de complexiteit van de aanpak van de schrijfster. Kortom een mooi boek over een bizar onderwerp : boksende meisjes.

Meer recensies van Luc Steensels