Relatie op de klippen
Ik heb alle boeken van Ouariachi gelezen. Dus deze kon ik evenmin missen. En het is een goed boek van een vaardige schrijver. In zijn vuistdikke roman schrijft hij op geloofwaardige wijze over de relatiebreuk van de schrijver-protagonist met zijn partner, een jongedame van Marokkaanse afkomst. Enerzijds laten ze zich als koppel vangen aan extremistische groeperingen in een zielloze slaapstad van Amsterdam, maar nog dodelijker voor de relatie blijkt het gebrek aan geld. Geld maakt niet gelukkig, maar het gebrek eraan kan een relatie kapotmaken, dat is wel duidelijk. En dit ondanks hun dochtertje Salina-Zoebaidia, dat het kind van de rekening wordt. Het is allemaal zo geloofwaardig en authentiek neergeschreven, dat het welhaast niet anders kan dan dat dit boek een autobiografische grondslag heeft. Het linkse en rechtse extremisme in dit boek leidt naar een gruwelijke misdaad. En daar stapt de schrijver toch al te gemakkelijk overheen. Deze 'oplossing' (een anonieme brief naar de politie!?) vond ik het zwakste aspect van dit voor het overige zeer aanbevelenswaardige boek. Ook de volgende schrijfsels van Ouariachi staan alvast op mijn leeslijst.