Complexe autobiografie

Luc Steensels 23 juni 2024
Ofschoon de titel 'Mijn moeder lacht' zou kunnen doen vermoeden dat dit een vrolijk boek zou kunnen worden, is niets minder waar. Het is een moeilijk en complex boek. De naam Chantal Akerman is natuurlijk bekend van haar werk als filmmaker. Maar net als dit boek is haar werk op het grote doek ook complex en gesloten. Niettemin werd een van haar films uitgeroepen tot beste film aller tijden door het een gevestigde Britse academie. Het boek geeft een zeer persoonlijke kijk op haar eigen leven, waarbij ze ook regelmatig van vertelstandpunt durft te wisselen. Ik ben dan toch maar eens op Wikipedia gaan lezen over haar leven. Ze schreef dit boek in 2013 (en het werd blijkbaar pas in 2024 vertaald met een voorwoord van Nina Weijers). In 2015 stapt ze uit het leven, zoals dat heet, en dat verbaast je niet als je dit boek hebt gelezen. De tekst wordt 'opgeleukt' met stills uit haar films en een paar foto' uit haar privé collectie. Deze verhogen zeker niet het leesplezier, maar beklemtonen ten overvloedige titel het bevreemdende karakter van dit merkwaardige boek.

Meer recensies van Luc Steensels