Een misselijkmakend maar hoopvol avontuur

Mandy 12 juli 2025
Allereerst de kaft, wat een plaatje. Met de mooie donkerblauwe kleur en de Oosterse invloeden is het een boek dat meteen in het zicht springt. Daarnaast de flaptekst met de omschrijving van een voor mij zo onbekende wereld, ver weg van Nederland, met levensomstandigheden waar we ons nauwelijks een voorstelling van kunnen maken. Ik was onder de indruk en klaar om nieuwe dingen te leren.

Het verhaal is prachtig beschreven. Je waant je helemaal in Lahore, Pakistan. Je voelt de droogte, de warmte, je ziet de armoede voor je, hoe de mensen gekleed zijn, hoe het er daar uit ziet in de smalle steegjes met de vele straatverkopers. En dan aan de randen van de stad, de bhatti's, de steenfabrieken en de mensen die daar als slaaf worden gehouden en uitgebuit. De uitzichtloosheid van hun bestaan. Het lezen van dit boek was een oprecht avontuur.

Afwisselend lees je over de Lalloo van nu en de Lalloo van vroeger en beetje bij beetje wordt er meer onthuld over wat er vroeger is gebeurd (wat helaas al wordt vermeld op de flaptekst). Het hoe is echter niet bekend en achteraf gezien had ik dat misschien ook niet willen weten. Wat een gruwel.

Lalloo is een heel sterke hoofdersoon die het zijn levenswerk heeft gemaakt om zijn ouders uit de steenfabriek te bevrijden nu zijn broer dit niet meer kan. Hiervoor moet hij veel opofferen. Ook dingen die ik echt niet aan zag komen en het blijft dan ook een verrassing wat Lalloos volgende stap zal zijn en hoe het boek eindigt. Regelmatig zat ik het op het puntje van mijn stoel (of bank of bed) te lezen en moest ik gewoon bijkomen van wat ik gelezen had en de spanning.

Dit boek heeft me geraakt. Ik heb veel geleerd over Pakistan en steenfabrieken. Ik heb genoten van het lezen en tegelijkertijd was het spannend en misselijkmakend. Maar het heeft zeker wat met me gedaan en ik zal dit boek niet snel vergeten. Het krijgt een plekje in mijn boekenkast en een dikke vijf sterren.

Meer recensies van Mandy