De maneschijnsonate

Maria K 26 januari 2026
De kaft is mooi, bloemen een huis aan een meer alles met een fijne blauwe kleur.
De verhaal maneschijnsonate sprak mij aan toen ik de achterflap las, het thema een oude viool, een mysterieus muziekblad met als titel ‘Maneschijnsonate’ en familiegeheimen, dit boe moest ik wel lezen.
Op de achterflap;
Sumatra, 1902. De rijke landeigenaar Paul ontmoet de knappe, veelbelovende violiste Rose. Het is liefde op het eerste gezicht, maar kort na het begin van hun ontluikende affaire verdwijnt Paul spoorloos. Als Rose ontdekt dat ze zwanger is heeft ze geen keus en biedt ze haar dochtertje ter adoptie aan. De ingrijpende gebeurtenissen hebben grote invloed op haar carrière: ze zal nooit meer spelen.
Berlijn, 2009. Lilly krijgt een prachtige oude viool in handen. Als ze op zoek gaat naar de geschiedenis ervan, blijkt die verbonden te zijn met haar eigen familiegeschiedenis.

Het boek begint vrij sterk, Lily krijgt de viool in handen en gaat op zoek naar de persoon die hem bij haar heeft achtergelaten. Helaas gaat alles wel in een erg langzame tempo, en naar mijn mening ook met veel toevalligheden. Je merkt lezend al snel waar het boek naar toe gaat en kan de ontwikkeling aan zien komen.
Als plus punt wil ik benoemen dat Sumatra in het boek levendig wordt beschreven, en dat je het land leert kennen.
Het boek is goed geschreven, plot is goed wel voorspelbaar, taalgebruik is vrij simpel.
Ik geef het boek 3 sterren, hij is onderhoudend en Sumatra is goed beschreven.

Meer recensies van Maria K