De American Dream en extreme onveiligheid

Marianne Steenvoorde 20 december 2025
'Tussen de wereld en mij' is een lange brief van Ta-Nehisi Coates aan zijn 15-jarige zoon. In deze brief beschrijft hij zijn ervaringen als zwarte man, opgegroeid in een achterstandswijk van Baltimore. Hoewel het boek wat stroef begint met wij-zij-denken, geeft het al snel een voor mij verrassend inzicht in de extreme onveiligheid waarmee 'zwarte lichamen' te maken hebben: de voortdurende mogelijkheid om in gewelddadige situaties terecht te komen, zowel in eigen kring (thuis en op straat), als door degenen die je juist zouden moeten beschermen (politie, justitie). En wat dit betekent voor je kijk op de wereld en je medemensen. Ook heel verrassend: hoe de schrijver er pas rond zijn 20e op de universiteit achter komt dat zwarte mensen niet allemaal hetzelfde zijn, maar dat er een grote variëteit bestaat in achtergrond, cultuur, ideeën en gedrag. De oorzaak van de racistische tegenstellingen in de VS ziet de schrijver in de 'dromers': het aloude idee van de 'witte bevolking' dat zij het land hebben veroverd, dat zij dus de baas zijn, en dat zij de 'goeden' zijn in dit verhaal. De 'American dream' waarin iedereen gelijk is en waarin ieder succes kan hebben als je maar hard werkt. Een droom waarin ook veel zwarte mensen geloven, maar waar in de realiteit weinig van terecht komt. Door de persoonlijke ervaringen, een heel aannemelijke en invoelbare insteek. Erg mooi.

Meer recensies van Marianne Steenvoorde

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.