Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Goed thema, matig van uitwerking

Marieke Scheers 06 mei 2024 Hebban Recensent
Achter de naam van Eve W Borghs gaat een Vlaamse auteur schuil, die met Vluchtroute debuteert. Een verhaal met een thema dat verteld moet worden om te laten zien waar stalking toe kan leiden.

De jonge vrouw Jacquelien/Jackie heeft het moeilijk. Na het verbreken van haar relatie met Stijn, die in het teken stond van huiselijk geweld, laat hij haar niet met rust, stalkt haar en bedreigt haar en haar vrienden. Haar moeder ziet maar één uitweg: Jackie moet naar Amerika, naar haar vader die niet weet dat ze bestaat. Eenmaal in Amerika blijkt het contact met haar vader een desillusie, maar maakt ze wel nieuwe vrienden die voor haar door het vuur willen gaan en ontdekt ze opnieuw de liefde in een Hollywood ster. De angst voor Stijn blijft haar achtervolgen en dat is niet onterecht.

Vluchtroute wordt een slowburn verhaal genoemd. Het komt langzaam op gang en het tempo wordt gestaag opgevoerd. Het betekent ook dat er uitgebreid wordt beschreven wat er gebeurt, wat iemand denkt en dat kost enig doorzettingsvermogen om door te lezen. Pas ruim over de helft begint het verhaal te pakken en leest het vlotter. Het verhaal heeft diverse personages en wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, zoals Jackie, moeder Sara, vader Enzo, en vriend Gio. Het is prettig voor de afwisseling en geeft inzicht in de diverse personages. Het is vanuit derde persoon geschreven, waardoor er veel wordt verteld en het afstandelijk aanvoelt.

Het verhaal heeft een pittig thema: een geschiedenis van huiselijk geweld en stalking. Wat doet het met een jonge vrouw die altijd in angst leeft en die in een ander land opnieuw moet beginnen. Door de slow-burn formule duurt het lang voordat duidelijk is wat er precies is gebeurd in het verleden. Wanneer er over die situaties wordt gesproken is het vol heftige emoties, maar met weinig detail. De vriendschappen die worden gesloten gaan wel erg makkelijk, net als de nieuwe liefde en de enorme beschermingsdrang van de mensen om Jackie heen. Er wordt veel gebruikgemaakt van gedachten en emoties, waardoor het lijkt alsof je de personages goed leert kennen, maar het blijft oppervlakkig. Gevoelens gaan van 0 naar 100 en conflicten zijn heftig, maar het wordt erg snel afgerond en opgelost.

Tijdens het lezen vallen een paar dingen op, zoals de herhaling van ‘verdiepende kussen’ en ‘reebruine ogen’. Maar wat meer irritatie opriep is de communicatie waarbij de gelegenheid en de noodzaak is om iets uit te spreken, maar waar men zich verschuilt achter zinnen als: “Ik wil wel, maar het kan nu echt niet, ik vertel het later”. Terwijl uitspreken van die gedachtes een hoop misverstanden zouden voorkomen. Opvallend detail is dat Jackie de naam van haar vader mag gebruiken terwijl hij verder afstand van haar neemt en dat de nieuwe vriend van Jackie, die haar vader goed kent, geen moment de achternaam connectie tussen hen doorziet. Het is nogal onwaarschijnlijk.

Het boek valt onder romantic suspence. Romantiek en spanning, het zit er beide in, gecombineerd met een stukje spice. Een combinatie die goed werkt. De opbouw van de spanning naast de stukken romantiek is goed, maar komt pas laat in het boek. De climax en de ontknoping zijn echter niet heel realistisch en vragen die je als lezer hebt hoe het precies is gegaan, worden niet beantwoord.

Vluchtroute heeft een goede basis, met het thema van stalken en huiselijk geweld en de gevolgen ervan en best interessante en veelal lieve goedbedoelende personages. Helaas is de uitwerking van het boek en het verhaal niet wat ik ervan had verwacht.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?