Een indrukwekkend verhaal

Marieke Scheers 23 september 2025 Hebban Team
De Duitse auteur Kristina Moninger schreef al meer boeken, maar The first to fall is het eerste boek dat naar het Nederlands is vertaald. Hoewel ze het boek in het Duits schreef, kreeg het een Engelse titel, vanwege de dubbelzinnigheid in ‘to fall’ wat zo goed bij het verhaal past. De Engelse titel is daarom ook voor de Nederlandse markt behouden. De vertaling van de roman is door Liet Kombrink gedaan.

The first to fall in het eerste deel van een tweedelige ‘Red summer’-reeks, waarin de tweeling Jakob en Verena de hoofdrollen spelen. In dit eerste boek gaat het over Jakob. Hij is tijdelijk terug in het hotel/chaletpark van zijn moeder. Op de planning stond een klim-selectiewedstrijd voor de Olympische Spelen, maar een tocht naar Felsenhimmel die fataal afliep gooide roet in het eten. Nu loopt hij rond met een schuldgevoel en zit met zichzelf in de knoop.

Zijn tegenspeler is Aurora. Zij reist Europa rond in een camper tot ze hoort van de dood van haar zus. Ze besluit de plek te bezoeken waar haar zus het laatst is geweest. Ze komt uit in het hotel van Jakob en besluit een tijd te blijven. Het contact met Jakob verloopt moeizaam, maar er is een onweerstaanbare aantrekkingskracht tussen hen. Maar zoveel trauma’s in beide personen, hoe moet dat gaan?

Wat een indrukwekkend verhaal heeft Moninger neergezet. Ze is zo visueel in haar schrijven, dat de bergen en de natuur zo tot leven komen tijdens het lezen. Net als personages worden ze stuk voor stuk goed uitgewerkt en zijn ze realistische personages. Als lezer leef je met hen mee bij alles wat ze doen, zeggen en denken.

De opbouw van het verhaal zit knap in elkaar. Door de constante perspectiefwisselingen van Aurora en Jakob is het verhaal van twee kanten te volgen, wat het compleet maakt. De wisselwerking tussen deze personages is realistisch en voelbaar beschreven. Daarnaast zit er een mysterie in het verhaal. Wat is er precies gebeurd op die fatale dag? Waarom worden er coördinaten genoemd bij het verhaal van Aurora? En van wie zijn toch die spraakberichten?

Van begin tot einde word je als lezer meegenomen in de prachtige omgeving van de Felsenhimmel. Dat de kloof en het hotel dezelfde naam hebben is soms verwarrend en hoe het zit op de berg met de kloof vond ik lastig te visualiseren. Maar het verhaal als geheel trok me mee tot het einde en daar gaat het om.

En dan het einde…. pfoe
Wanneer komt het tweede deel? Ik wil het weten.

The first to fall is een prachtige roman. New adult, maar de spice is beperkt. Het gaat vooral om het omgaan met trauma, het maken van keuzes en het doorgaan met leven op het moment dat alles uiteen lijkt te vallen. Een indrukwekkend verhaal op een hele mooie locatie dat smaakt naar meer van deze auteur.

Meer recensies van Marieke Scheers

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.