Wat als een herinnering je de dood in zou kunnen jagen?
Voor de world of thriller boekenclub mocht ik De moord in kamer 11 van Matthew Blake lezen. Hartelijk dank aan HarperCollins voor het uitbrengen en ter beschikking stellen van het boek.
In de moord in kamer 11 neemt de auteur ons mee naar Parijs, naar Hotel Lutetia. In het hotel worden in 1945 de overlevende van de concentratiekampen opgevangen. Ook Josephine Benoit is daar opgevangen. Nu 80 jaar later gaat ze terug om haar geheugen te helpen en bekent ze een moord te hebben gepleegd. Door haar bekentenis van een moord dreigt alles in de openbaarheid te komen. Ze heeft zichzelf in gevaar gebracht.
De politie in Parijs verzoek Olivia naar Parijs te komen. Ze kan niet anders dan ernaartoe reizen en voor haar oma te zorgen. Eenmaal daar aangekomen verandert haar rol van kleindochter in geheugenspecialist. Op dat moment merkte ze voor het eerst hoe belangrijk het geheugen is. Ze merkt verandering bij haar oma ten opzichte van het laatste contact dat ze hadden. Wat heeft haar verblijf in het hotel te maken met de moord in 1945.
Olivia staat voor een raadsel. Kent ze haar familiegeschiedenis wel, of is alles wat ze ooit door oma gehoord heeft een grote leugen? Het mysterie gaat veel verder dan de gebeurtenissen in kamer 11. Olivia gaat op onderzoek uit om zo de waarheid te onthullen.
De lezer wordt in het boek meegezogen in het verhaal van Josephine. Steeds meer details komen naar voren om zo mee te kunnen puzzelen aan de verbluffende geschiedenis. Het boek speelt zich af in twee tijdslijnen, de huidige tijd en de naoorlogse jaren. Het gegeven dat de opvang van overlevende echt plaats vond in Hotel Lutetia geeft voor mij een extra dimensie aan het boek. Dit gegeven moet je als lezers interesseren want het maakt een belangrijk deel van het verhaal uit.
Net als zijn eerdere boek, Anna O. gaat dit boek over geheugen. Andere thema’s die in dit boek centraal staan zijn vriendschap, vertrouwen en verraad.
De korte hoofdstukken lezen vlot en laten genoeg plottwist achter om door te willen lezen. Naar mijn idee is Matthew gegroeid ten opzichte van zijn eerste boek. Het heeft meer spanning en is meer een pageturner.