Onvoorwaardelijke bescherming
Jakob van Satu Ramo, vertaald door Annemarie Raas.
Mijn dank gaat uit naar Ambos|Anthos dat ik het boek Jakob vooruit mocht lezen.
Voor mij is dat een eerste kennismaking met Satu Ramo.
Over de auteur:
Satu Ramo komt oorspronkelijk uit Finland. Tegenwoordig woont ze in de Westfjorden van IJsland, waar ze als uitwisselingsstudent terecht kwam. De serie over Hildur speelt zich ook daar af. Hildur is haar thriller debuut. Het boek werd meteen een bestseller. Inmiddels kunnen we in Nederland het derde deel uit de serie lezen.
Over het boek:
In dit deel staat Jakob centraal. Een aantal jaar geleden kwam hij naar IJsland om stage te lopen bij de politie. Hij vluchtte voor zijn bestaan na een vechtscheiding van Lena. Inmiddels heeft hij een leven opgebouwd in IJsland, woont samen met Gudrun en leert de taal om het staatsburgerschap examen te kunnen doen.
Hildur vormt samen met Jakob het rechercheteam van de westelijke fjorden.
Ze worden door hun nieuwe chef, Jonas, naar een zalmkwekerij gestuurd. In een van de netten in het water hangt een lijk. Hoe dat lijk daar terecht kon komen is een raadsel. Samen gaan ze op onderzoek uit naar de identiteit van de persoon die vermoord is en de toedracht van de moord. Het lichaam is duidelijk met een reden zo achtergelaten, het moest gevonden worden en tentoongesteld.
Geheel onverwacht moet Jakob naar Finland voor een rechtszaak over de voogdij van zijn zoon. Ze dachten dat het nog even zou duren, de timing is zeer slecht. Ze zitten midden in het onderzoek naar de moord. Wanneer Jakob in Finland bij een moord betrokken raakt, heeft hij dringend de hulp van Hildur nodig. Ze kan niet anders dan hem achternareizen, terwijl op meerdere plekken op IJsland geweld woedt. De slachtoffers blijken niet willekeurig uitgekozen. Welk verband er is moet onderzocht worden. Terwijl Hildur in Finland is, gaat Beta verder met het onderzoek uit. Daarbij doet ze een bijzondere ontdekking, wat ze zo lang mogelijk uit de media moet houden.
Mijn mening over het boek:
Satu schrijft heel beeldend, het winterse landschap komt tijdens het lezen tot leven. De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt. In ieder deel staat een ander hoofdpersonage centraal. Wat niet betekend dat je eerst de andere delen gelezen moet hebben voor je aan Jakob begint. Er is genoeg aandacht voor wat er eerder heeft afgespeeld, zonder dat dit langdradig is. Het is wel een aanrader, want die delen zijn ook echt heel goed.
Ik heb de hoofdpersonen uit de serie in mijn hart gesloten.
Satu schrijft over intrigerende moordzaken. De onderzoeken zijn complex door de onherbergzame winterse omstandigheden. Daarnaast worstelen zowel Jakob als Hildur met persoonlijke demonen in de familiaire sfeer. De onvoorwaardelijke bescherming van familie heeft een grote rol gekregen in dit boek. Allemaal ingrediënten voor een Scandi thriller.
Er zijn meerdere plot twist in dit verhaal, zelfs nog een twist op de eerdere delen uit deze serie. Dat maakt het heel spannend om te lezen. De lezer wordt achtergelaten met een kei van een openstaande vraag, waarom kijkt Jakob met geschrokken blik naar een berichtje op zijn telefoon. Ik hoop dan ook dat de vertaling van het volgende deel niet al te lang op zich laat wachten.
Mijn dank gaat uit naar Ambos|Anthos dat ik het boek Jakob vooruit mocht lezen.
Voor mij is dat een eerste kennismaking met Satu Ramo.
Over de auteur:
Over het boek:
Hildur vormt samen met Jakob het rechercheteam van de westelijke fjorden.
Mijn mening over het boek:
Ik heb de hoofdpersonen uit de serie in mijn hart gesloten.