North Falls siddert om 2 verdwenen tieners
Recensie Gebroken Engelen van Karin Slaughter vertaald door Ineke Lenting
Karin Slaughter behoeft geen intro voor wie haar eerdere werken kent. De Queen of crime zit dit jaar 25 jaar in het vak en dat wordt gevierd me de lancering van het Gebroken Engelen, het eerste deel van een nieuwe serie.
Haar boeken spelen zich af in de staat Georgia, waar ze zelf ook woont. Karin heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder Best thriller debuut in 2001. Eerdere serie van de hand van Karin is de serie over Wil Trent. Inmiddels is van het boek Pieces of her een Netflix serie van gemaakt is.
In gebroken Engelen maken we kennis met de politie familie Clifton. Vader Gerald is de sheriff en zijn dochter Emmy Lou is de hulpsheriff. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de veiligheid in North Falls. Ook met Fourth of July zijn ze aanwezig.
Diezelfde avond hebben Madison en Cheyenne samen afgesproken bij de eik. Madison wacht al geruime tijd, want Cheyenne is te laat. Waar blijft ze nou? Ze moest haar gaan zoeken. Bij deze zoektocht loopt ze in de armen van een monster.
Wanneer de fietsen van de meisjes gevonden worden bij een incident met een auto, gaat bij zowel Gerald als Emmy Lou het Voelt niet goed alarm af. Waar zijn Madison en Cheyenne. Emmy Lou staat onder hoge druk om te zorgen dat Madison levend weer thuiskomt bij haar ouders Hannah en Paul. Hannah is de hartsvriendin van Emmy Lou vanaf de schooltijd. Ze delen lief en leed met elkaar.
De klok tikt echter door en statistisch gezien wordt de kans steeds kleiner dat ze levend en wel gevonden worden.
Dan maken we een sprong in de tijd van 12 jaar en begint deel twee. Hierin worden nog meer leden van de familie Clifton geïntroduceerd. Waaronder Cole, de zoon van Emmy Lou, die ondertussen ook werkzaam is bij de politie.
Het lijkt erop dat de geschiedenis zich herhaalt. Er wordt weer een meisje vermist. Dat zorgt voor veel spanning bij de lokale bevolking. De dader die verantwoordelijk is voor de verdwijning van Madison en Cheyenne is net vrijgelaten men verdenkt dat hij weer toegeslagen heeft. De spanning hebben grote gevolgen voor de familie Clifton. Om de politie te ondersteunen komt er hulp van buitenaf. De FBI stuurt gepensioneerd special agent Jude Archer naar North Falls om de lokale politie te ondersteunen. Jude is al jaren de specialist op het gebied van vermiste personen. Daarnaast kent ze North Falls. Haar steun is nu noodzakelijk om Paisley levend thuis te brengen.
Karin maakt gebruik van het tijdselement van de tikkende klok om de spanning te beschrijven. Toch is het geen page turner of thriller waarbij de lezer op het puntje van zijn stoel zit. Dit komt voornamelijk door de lange hoofdstukken. De introductie van de vele personages in deze nieuwe serie is opvallend te noemen. Karin schrijft minder hard of rauw in Gebroken Engelen dan we van haar gewend zijn. Ze geeft zelf aan in het interview met Hebban dat ze bewust gekozen heeft dat deze serie anders zou zijn. Wel zijn thema’s als pedofilie en geweld tegen vrouwen weer onderdeel van het boek. Karin gebruikt haar netwerk van lezers om hier aandacht voor te vragen.
Al met al ben ik toch ben benieuwd naar het volgende deel over North Falls. Er is een plot twist in het verhaal, waarvan ik hoop dat daar in deel 2 meer over te lezen zal zijn.