Het lot van een influencer

Mariella 11 augustus 2025
Marit Vanstrom is een pseudoniem van Martijn van Beek. De naam is letterlijk naar het Zweeds vertaald. Per toeval rolde Martijn het schrijverschap in, nadat hij schreef over een aanslag op Bali, Verraad van Bali. Voordat hij schrijver werd, was hij onder andere bij de marine werkzaam. Eerder las ik al Huisgenoten, deel 1 uit de serie over Jackie.

In het boek Lotgenoten lezen we verder over Jackie Laurijssen en Joszef Daalderop. Hun vorige zaak is opgelost. Jackie moet nog revalideren na een auto-ongeluk. Stil zitten kan Jackie niet, dus is ze een website aan het ontwikkelen waar onopgeloste zaken worden besproken. Tijdens het onderzoek naar geschikte zaken om daar te plaatsen, ziet Jackie iets wat anderen niet zien.

Jade wordt al 3 jaar vermist. Ze was een succesvolle influencer, deelde lief en leed op social media. Van de ene op andere dag was het daar stil. Naast Jade, zijn 2 andere influencers van de onlinekanalen verdwenen. Allemaal in dezelfde periode van het jaar, de Herfstvakantie.
Nog een paar weken en dan is het weer Herfstvakantie. Het lijkt geen toeval dat ze allemaal een socialbreak hebben ingelast.
Ze vraagt Joszef om haar als partner te helpen met onderzoek naar de onopgeloste zaken. Zo hoopt ze dichter bij de dader te komen en ze wil koste wat het kost voorkomen dat er nog een vrouw slachtoffer wordt van het roofdier wat op zoek is naar zijn volgende prooi.

En zijn volgende prooi is al onderweg naar Texel.

Dit is deel 2 over Jackie Laurijssen. Eerder is het boek Huisgenoten al uitgebracht in deze serie. Het tweede deel van deze serie is nog sterker dan het eerste deel. De personages Jackie en Joszef krijgen meer diepgang doordat ze verder uitgewerkt worden.

Joszef krijgt een grotere rol in dit verhaal, niet alleen als mentor, maar ook brengt hij ervaring en connecties mee na jaren werkzaam te zijn geweest bij de politie. Hij geeft rust en zorgt dat Jackie pas op de plaats maakt als ze zich te veel inspant.
Jackie is nog jong, maar ze is analytisch al heel sterk. Een eigenschap die nu heel goed van pas komt.

Het verhaal wordt verteld vanuit 4 hoofdpersonages. Jackie, Rein, Joszef en Melanie. Er is een constante dreiging. Wij als lezer weten wie de dader is. Melanie weet dat niet, ze komt steeds dichter bij hem. Je wilt het uitschreeuwen dat ze terug moet gaan, niet op de boot moet stappen.
Dat is een heel fijne invalshoek voor mij. Gedurende het verhaal wordt ook het motief steeds duidelijker. Daarin slaagt de auteur erin mij te verrassen. Wat mij betreft heel origineel en ook in context met hedendaagse sociale media.
De auteur doet goed vooronderzoek, dat merk je tijdens het lezen van het verhaal.

Er wordt al een vooraankondiging van het volgende boek over Jackie. Elf zal ik dat boek zeker ook gaan lezen.
Ik waardeer het boek met 5 sterren

Mijn dank gaat uit naar Harper Collins voor het beschikbaar stellen van het boek voor de World of Thriller leesclub.

Meer recensies van Mariella

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.