Lekker door lezen
‘De wereld krioelt van in het oog springende dingen die niemand opmerkt’ – Sherlock Holmes.
Het citaat waar het boek mee begint, en zeer passend is bij de schrijfstijl van Patricia Cornwall. Zeer gedetailleerd beschrijft ze de stappen en gedachten van de personages en de omgeving waarin het zich afspeelt. Maar ook verwijst het naar de verschillende verhaallijnen in het boek, die uiteindelijk bij elkaar komen: verbindingen die door de lezer niet opgemerkt worden, maar ook niet altijd door de schrijfster beschreven zijn.
In deel 25 van de Kay Scarpette-reeks is Kay als hoofd medische onderzoeker teruggekeerd naar Virginia, waar ze bijna direct te maken krijgt met het oplossen van verschillende moorden. Samen met haar zwager Marino gaat ze op pad om de verschillende misdrijven op te lossen (van de ruimte tot de aarde). Een futuristisch/modern verhaal, met een catastrofe in de ruimte, wat zeer gedetailleerd beschreven wordt. Ondanks dat je dit deel van het verhaal als een film voor je afgespeeld ziet worden, voegt het wat mij betreft weinig toe aan het plot.
Maar door de nieuwsgierigheid wil je verder lezen: het gevecht dat Kay voert om de waarheid boven tafel te krijgen en daarbij tegengewerkt wordt door verschillende partijen. De verschillende moorden die je opgelost wilt zien. De verhoudingen tussen de verschillende personages en de emoties die zij ervaren. Zoals bijvoorbeeld de onzekerheid en paranoia van Kay. De reden hiervoor wordt overigens niet toegelicht in dit boek, maar is mogelijk ontstaan door de ontwikkeling van het karakter in de reeks. De spanning in het boek is wat minder, maar wordt in de losse scenes wel gecreëerd door de omstandigheden (slecht weer bijv.).
Al met al een lekker door te lezen boek, een standalone. Je hoeft niet de andere delen gelezen te hebben om de verhoudingen tussen de karakters te begrijpen. Een snel einde maakt dat je wel met enkele vragen blijft zitten, en daarom geef ik 3 sterren.