Een kluwen van spanning…

marijke 30 september 2023
Onschuld - Tony Coppers.

Voorwoord: van Ch. Brönte.
”Lezer, laat me je iets vertellen: Mijn hart staat op breken.”

Een kluwen van spanning...
Een hernieuwde kennismaking met Toni Coppers en zijn Liese Meerhout serie. En het was de moeite dubbel en dwars waard.
Liese Meerhout is commissaris van de afdeling Moord in Antwerpen. Zij bijt zich altijd vast in zaken die met verdwijning en moord te maken hebben. Dit gaat natuurlijk in nauwe samenwerking met haar team.
Maar nu lijkt het alsof ze zelf iets wil onderzoeken, zelf iets wil weten, wil oplossen. Het team heeft het niet in de gaten en ook haar verloofde, aanstaande echtgenoot weet van niets. Dat is raar, intrigerend. Wat zoekt ze, wat is ze op het spoor.
Bij de politie in Antwerpen spreekt met niet van onderzoekszaken, maar van ‘pistes’, niet van de vergadering ’s ochtends vroeg, maar van het
‘ochtendgebed’.
Weet dat je, zo gauw je begint in het boek, er direct in wordt gezogen. Het geheel is in vlot leesbare tekst geschreven. Het wisselt geregeld van perspectief, van persoon en gebeurtenis. Dat is duidelijk aangegeven. Maar op het moment dat je denkt ‘grip’ te hebben op alle namen en zaken, komt er weer een nieuwe plot-draad tevoorschijn! Waar je wel alert op moet zijn dat de ‘piste’ zo complex gaat worden dat er veel namen en functies tevoorschijn ‘ploppen’.
Het is mooi beschreven hoe langzaam de zaak vordert en hoeveel impact dit geheel heeft op alle medewerkers die er actief aan mee werken.
Om de spanning in het verhaal te bewaren, te intensiveren, komen er steeds nieuwe, onverwachte verwikkelingen tevoorschijn. Het is alsof de doos met puzzelstukjes nog niet volledig was uitgeschud. Je vraagt je af als mee-rechercherende lezer: wat moet je met deze chaos aan? Waar vindt het team nog aanknopingspunten. Hoe beleeft het team deze spannende warboel?
Hoe gaat die puzzel uiteindelijk gemaakt worden? Hoe vallen die stukjes in elkaar? Zijn de ‘pistes’ los van elkaar te zien? Op het moment dat je denkt: zo zit het, komt er een nieuwe verwikkeling, een nieuw gegeven of ontdekking te voorschijn. Het is en blijft tot de laatste bladzijde ongelooflijk spannend.
Het boek is prima als stand-alone te lezen. Coppers geeft op het eind een verklaring van waar de personen uit het leven van de Liese Meerhout serie nog meer tevoorschijn komen. Voor mij een aansporing om me weer verder in de serie te verdiepen! Het staat garant voor spannende uurtjes!
Quote p.131.
“… op eens voelt het heel kil in de kamer van de hoofdinspecteur… alsof ergens een deur is open gegaan en de koude nachtlucht naar binnen stroomt…”

Meer recensies van marijke