Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Liefde, leven, dood, diepe rouw…. In tijden van oorlog.

marijke 13 september 2021
Rode sneeuw in december - Simone van der Vlugt
In het Leiden van 1552 speelt de strijd tussen Rooms Katholieken en Lutheranen volop. Dit maakt de auteur heel invoelbaar door een liefdesrelatie te schetsen tussen Lideweij Feelinck, r.k. en Andries Griffioen, lutheraan.
Lideweij roept de hulp in van de arts Andries voor haar vader die erg ziek is. Hij geneest hem, maar vader Feelinck is zeer conservatief en halsstarrig: hij wil niets van Griffioen weten.
”… Als ik de keus had tussen sterven of geholpen worden door luthers gespuis dan had ik nu bij Onze-Lieve-Heer gezeten…”(p.36)
Ondertussen is de vonk tussen Lideweij en Andries wel overgeslagen. Lideweij kiest voor hem en vader verbreekt alle contacten!! Echt alle contact! Ondanks al die brieven die ze haar vader schrijft… ze krijgt nooit een antwoord. Of… toch??
Andries is een jonge arts, zijn roem is hem vooruit gegaan. Willem van Oranje roept zijn hulp in. Hij vraagt hem als legerarts mee naar het front bij de Franse grens.. Daar is toch wel zijn grootste verdienste het bestrijden van de pest bij de soldaten!
Het leven van deze personages wordt mooi beschreven en je wordt op de hoogte gebracht van de politieke situatie die erop dat moment heerst. Het is niet een kille beschrijving maar illustreert de levens van deze personages, invoelbaar en begrijpelijk. Een beschrijving van de familie van Willem van Oranje verduidelijkt de afstamming van hem. Hij is rijk geworden door ver- erving en huwelijken. Die waren niet altijd even liefdevol. Maar zijn eerste Anna bleef hij ‘aanbidden’.
Anna en Lideweij ( beide wonen ze in Breda) zijn tegelijk zwanger. Anna is zwak en Willem vraagt Lideweij zijn Anna te willen steunen. Beide krijgen een dochter. Op het doopfeest van Anna’s dochter Maria worden ook Andries en Lideweij uitgenodigd. Bij de geboorte van Isabella, dochter van Lideweij, krijgt zij een zilveren drinkbeker. Helaas overlijdt Maria op 1 jarige leeftijd. Enkele jaren later, als Willem weer aan het front zit, is Anna erg ziek. Haar nieren falen. Andries is niet in staat haar te genezen. Willem verbreekt het contact. Andries is degene op we zijn woede/verdriet zich richt. Later herstellen de contacten wel, maar de goede naam van Andries als geneesheer is aangetast door dit gebeuren.

Bij elk nieuw hoofdstuk of indien het relevant is staan datum en plaats genoemd. Aan de hand waarvan je al ongeveer kunt afleiden vanuit welk perspectief je gaat lezen. Het zijn min of meer twee verhaallijnen die door elkaar lopen, gescheiden verlopen maar die onlosmakelijk met elkaar hebben te maken.
Het verhaal speelt zich af in drie tijdvakken. We volgen de families in hun dagelijkse en in hun politieke leven. Het is een roerige periode, die door deze roman helder wordt gekenschetst. Wat is de aanleiding tot de beeldenstorm (p.215)? hoe komt de Inquisitie in Holland, (nov.1566) Wat houden de ‘hagepreken ’in? Wie zijn de ‘Watergeuzen’?
“… het woord ‘geus’ is een bindmiddel dat het standsverschil tussen lagere adel en het gewone volk als bij toverslag opheft …”(p.209)
Willem van Oranje vlucht naar zijn thuisbasis in Dillenburg. Hij raadt Andries aan ook te vertrekken uit Breda. Andries krijgt een baan als stads-chirurgijn in Naarden. Daar kennen ze zijn Lutheraanse sympathieën niet.
De hertog van Alva is in Holland en stelt de Raad der Beroerten aan, in de volksmond de ‘Bloedraad’. Er volgen massa-executies!
Willem probeert een oorlogskas bij elkaar te ‘sponsoren’, maar dat lukt matig. Toch vormt hij een leger en vertrekt. Hij gaat roemloos ten onder.
Ondertussen verovert Alva steeds meer gebieden, Ook Naarden. Daar vindt een massa slachting plaats. De angst die de mensen in de kerk doormaken…
“… verbaasd kijken de burgers om… niet in staat te geloven wat hun ogen registreren… kogels slaan in vlees… kruitdamp vult de lucht… de overvolle kerk biedt weinig ruimte om een veilig heenkomen te zoeken… chaos … de aanblik van gezichten… verwrongen in doodsstrijd…” (p.290 t/m 293)
Isabella ontkomt op wonderbaarlijke wijze. Maar zij maakt de verschrikkingen wel mee, ze wordt door een Spaanse soldaat verkracht!

“… Isabella maakt de verschrikking die haar overkomt amper mee… haar geest koppelt zich los… volledig… gericht op de drang tot overleven…”( p.300)
Waar ze ook kijkt…. wat is Naarden overkomen? Overal leest ze het apocalyptische verhaal van de verschrikking…
In Leiden wordt ze opgenomen door de neef van vader Andries, hij is verbaasd, geschokt door wat haar is overkomen.
Daar maakt Isabella veel diepe dalen door. Haar leven is niet benijdenswaardig… en dan maakt ze ook nog eens het beleg van Leiden mee…
Deze roman verhaalt over leven, dood, liefde en diep ongeluk. Over rouw, het niet willen aanvaarden dat je familie is uitgemoord. Over alle gevoelens die daarbij komen. Over het wel of niet aanvaarden van weer liefde in je leven…
Lideweij is een heel krachtige vrouw. Aanvaardt toch het lot en weet dat om te draaien in een uitdaging.
Een prachtige roman, waarvoor veel research is gepleegd, historisch zeer goed gedocumenteerd. En vlot te lezen!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van marijke