De eeuwige nacht
Wanneer Edens oudere zus Christina op mysterieuze wijze verdwijnt, weigert Eden zich daarbij neer te leggen. Wanhopig wendt ze zich tot Thomas Lambert, een norse, afstandelijke onderzoeker die bekendstaat om zijn onorthodoxe werkwijze. Hoewel hij zijn twijfels heeft bij Edens verhaal, besluit hij haar toch te helpen. Wat volgt is een gevaarlijke zoektocht vol obstakels, geheimen en bovennatuurlijke krachten. Kunnen Eden en Thomas samen achterhalen wat er werkelijk met Christina is gebeurd? Of is hun missie vanaf het begin al gedoemd te mislukken?
De eeuwige nacht is het debuut van de Nederlandse auteur Lisette Kuijt. In dit young adult fantasyverhaal neemt ze de lezer mee op een intense reis vol duisternis, mysterie, wantrouwen, vriendschap, familie en rituelen die wortelen in een magisch-realistische wereld.
Lisette Kuijt schrijft met een zintuiglijke en beeldende stijl, waarbij je als lezer levendige indrukken meekrijgt: de kou op een huid, het scherpe aroma van kruiden, de muffe geur van een kelder. Dit zorgt ervoor dat de wereld van Eden en Christina niet alleen tastbaar aanvoelt, maar ook diep resoneert op emotioneel vlak.
De schrijfster wisselt op natuurlijke wijze tussen verschillende perspectieven. Door deze afwisseling krijgen we niet alleen een breder beeld van het verhaal, maar kruipen we ook diep in de hoofden van de personages. Hun emoties, twijfels en beweegredenen worden voelbaar en geloofwaardig, wat zorgt voor een sterke emotionele betrokkenheid bij de lezer. Deze perspectiefwisselingen dragen bij aan de spanningsopbouw en maken het verhaal gelaagd en meeslepend.
De sfeer van het boek is duister en beklemmend, met een constante onderstroom van dreiging. Tegelijkertijd weet de auteur ook ruimte te maken voor lichtpuntjes: kleine momenten van verbinding, herinneringen aan warmte, en de kracht van doorzettingsvermogen. De magische elementen zijn naadloos verweven in een realistische wereld, wat zorgt voor een geloofwaardige en tegelijkertijd fascinerende setting.
Met De eeuwige nacht levert Lisette Kuijt een overtuigend en intrigerend debuut af. Het is een verhaal dat niet alleen spannend is, maar ook raakt door de diepgang van de personages en de gelaagdheid van het plot. Een aanrader voor liefhebbers van donkere, psychologische fantasy waarin de grens tussen realiteit en magie vervaagt.