Sfeervol, betoverend verhaal

⚛ Korte inhoud ⚛

1848, in het koninkrijk Engeland, regeert de fae-koningin Moryen met ijzeren hand. Elk jaar begint op 1 mei het nieuwe sociale seizoen, waarin achttienjarige meisjes als debutante worden voorgesteld. Op deze dag kunnen zij onderhandelen over een zogenaamde "rozengunst" — magische verbeteringen die hen aantrekkelijker of verfijnder maken, met als doel een goede huwelijksmatch te sluiten. Maar de gunst komt met een prijs: ze moeten iets van waarde opofferen in ruil.

Dit jaar verloopt alles anders. De debutantes worden tegelijk bijeengeroepen voor een onverwachte aankondiging: prins Bram van Wales, eveneens een fae, zal dit seizoen een bruid kiezen uit de meisjes die zich hiervoor kandidaat stellen. Om zichzelf te bewijzen, moeten de meisjes een reeks proeven ondergaan die hun intelligentie, karakter en loyaliteit testen — bedacht door de koningin zelf.

Een van de kandidates is Ivy Benton. Zij meldt zich niet uit ambitie of romantisch verlangen, maar om haar in ongenade gevallen familie, die na een schandaal rond haar zus uit de gratie is geraakt, weer in ere te herstellen. Ivy’s deelname is dus veel meer dan een spel — het is haar enige kans op herstel van haar familienaam.

⚛ Review ⚛
The Rose Bargain is het eerste deel van een duologie van de Amerikaanse auteur Sasha Peyton Smith, en meteen haar Nederlandstalige debuut. Het is een heerlijke romantasy waarin magie, politiek, intriges en een vleugje romantiek samenkomen tot een meeslepend geheel. Fans van dit subgenre zullen zich absoluut kunnen onderdompelen in de betoverende sfeer van dit verhaal.

De wereld is rijk en sfeervol, zonder te ingewikkeld te worden. De worldbuilding is helder en toegankelijk, mede dankzij de herkenbare setting van Victoriaans Engeland. Denk aan balboekjes, speciale kapsels, prachtige jurken, luxueuze bals en onderlinge spanningen binnen de adel. Dit alles wordt subtiel verweven met fae-magie, wat het geheel een sprookjesachtige — maar soms ook duistere — toon geeft.

De verhaallijn wordt grotendeels verteld vanuit Ivy’s perspectief, al krijgen ook enkele andere kandidaten korte hoofdstukken toegewezen. Deze inkijkjes zorgen voor een boeiend contrast en maken duidelijk dat elk meisje haar eigen motieven, angsten en dromen heeft. Er ontstaat een spanningsveld tussen wat de maatschappij van hen verwacht en wat ze zelf werkelijk verlangen — een terugkerend thema dat het verhaal meer gelaagdheid geeft.

Ivy zelf is een loyale en vastberaden hoofdpersoon. Haar motief – opoffering voor haar familie – maakt haar sympathiek, al bleef ze voor mij persoonlijk wat afstandelijk. Ik miste net dat beetje psychologische diepgang waardoor je echt met haar meevoelt.

De romantische verhaallijn voelde voor mij wat gehaast aan. Hoewel er duidelijke gevoelens ontstaan, vond ik de ontwikkeling van de relatie niet altijd even overtuigend — de personages brengen relatief weinig tijd met elkaar door en toch wordt er al gesproken over liefde. Hierdoor miste ik wat opbouw en diepgang in hun band. Een langzamere groei of meer interactie tussen hen had dit geloofwaardiger kunnen maken.

Hoewel ik absoluut genoten heb van het boek, had het wedstrijdelement sterker uitgewerkt mogen worden. De proeven zijn er in geringe mate, maar hadden wat uitgebreider en spannender gemogen om echt het gevoel van competitie op te roepen. Daarnaast had ik graag meer onderlinge interactie tussen de kandidaten gezien en de andere personages. De magie in het verhaal is intrigerend, maar blijft soms op de achtergrond — hopelijk krijgt dit in deel twee meer ruimte om te schitteren.

The Rose Bargain is een sfeervol, betoverend verhaal dat smaakt naar meer. Sasha Peyton Smith combineert historische flair met een magisch sausje, en weet een originele twist te geven aan het bekende bal-seizoen-concept. Ondanks wat kleine tekortkomingen in karakterontwikkeling en romantische diepgang, is dit een aanrader voor iedereen die houdt van fae-verhalen, koninklijke intriges en vrouwelijke personages. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar het tweede deel in 2026!

Meer recensies van marijkesboekenkast