Meer dan geslaagde samenwerking

marijkesboekenkast 17 november 2025
Stel je voor: je ontvangt een video waarin je eigen kind levend begraven wordt. Dat is precies wat Annie overkomt. In paniek stormt ze naar boven, waar ze haar 15-jarige dochter Isla gelukkig levend aantreft. Maar de schok van die misselijkmakende video is nog niet weggeëbd wanneer ze wordt opgebeld door een onbekende vrouw die haar afperst: elke maand geld betalen, anders wordt de dreiging werkelijkheid. Al snel blijkt dat Annie niet de enige is die gegijzeld wordt door deze angstaanjagende chantage.

Dit boek is ontstaan uit een bijzonder schrijfproces. M.J. Arlidge heeft blijkbaar meer ideeën dan tijd, en besloot in overleg met zijn uitgever om sommige van die ideeën te laten uitwerken en uitschrijven door andere auteurs die er hun eigen draai nog aan toevoegen. Jouw kind is de volgende is zo’n verhaal, geschreven samen met Andy Maslen — een auteur die in eigen land stevig naam heeft gemaakt, maar in Nederland en Vlaanderen nog weinig bekend is. Als je het mij vraagt, is deze samenwerking absoluut geslaagd.

Het is een verhaal dat er in slaagt je aandacht vast te houden en je nieuwsgierigheid te prikkelen naar het totaalplaatje. Korte hoofdstukken, afwisseling van perspectief, een uitstekend plot, een hoge spanningsboog, voldoende actie en voldoende aandacht voor de karakteruitdieping zorgen voor een kloppend geheel.
Hoewel ik vrij vroeg een vermoeden had over hoe de dader zijn slachtoffers selecteerde, deed dat op geen enkel moment afbreuk aan de spanning.

Ik vind het altijd een meerwaarde als je ook in het hoofd van de dader mag kruipen en gaandeweg kunt ontdekken via hun achtergrond waardoor ze op dit punt beland zijn. Bovendien zette het me opnieuw aan het denken over hoe kwetsbaar we onszelf maken op sociale media. Je weet écht nooit wie er over je schouder meekijkt.

Het moet echt vreselijk zijn om als ouder te moeten vrezen voor het leven van jouw kind. De emoties die Annie’s lichaam gierden: haar angst, haar paniek, haar machteloosheid, wanhoop, haar woede. Alles voelde geloofwaardig en intens, precies zoals je je als ouder zou kunnen voorstellen wanneer het leven van je kind op het spel staat.

Jouw kind is de volgende is wat mij betreft een geslaagde, meeslepende thriller die je in één ruk wilt uitlezen — en die je na afloop misschien twee keer doet nadenken voor je iets online zet.

Meer recensies van marijkesboekenkast

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.