Wat schuilt er onder de zorgvuldig opgebouwde façade

marijkesboekenkast 02 december 2025
Het geheim van de tradwifes is het debuut van de Britse auteur Liane Child. In dit boek duikt ze in deze bijzonder wereld op sociale media: vrouwen die leven volgens strikt traditionele rolpatronen, waarbij de man kostwinner is en de vrouw zich volledig richt op huishouden, gezin en onderdanigheid. Dat het perfecte plaatje op sociale media nooit helemaal klopt, weten we allemaal — maar Liane Child laat zien dat er soms nóg veel meer schuilgaat achter die zorgvuldig bewerkte façade.

Hoewel het boek gepresenteerd wordt als thriller, voelde het voor mij eerder als een roman waarin pas tegen het einde de spanning echt oploopt. Ik miste vooral de dreiging van constante onderhuidse spanning, maar toch bleef het verhaal me boeien. Vooral omdat ik nieuwsgierig was waarom sommige vrouwen bewust kiezen voor zo’n traditioneel leven binnen een patriarchale samenleving. Dit aspect maakt het boek fascinerend, zelfs zonder constante spanning.

De schrijfster kiest voor meerdere perspectieven, en dat werkte voor mij verrassend goed. Elk perspectief zorgde ervoor dat ik weer een ander stukje van deze intrigerende wereld snapte.

Madison is de grote ster onder de tradwife-influencers. In het openbaar is ze de perfecte, serene echtgenote, maar achter de schermen zag ik een vrouw die krampachtig probeert vast te houden aan haar online status. Ik kon me niet echt met haar identificeren, maar haar kleine rebelse momenten – de piepkleine dingen die ze stiekem doet zonder dat haar man het merkt – vond ik heerlijk om te lezen. Die menselijkheid gaf haar nét dat beetje gelaagdheid.

Cally wordt aangenomen als lerares voor de kinderen van Madison. De baan lijkt voor haar een kans om haar eigen verleden achter zich te laten. Vanaf het moment dat ze een geheimhoudingsverklaring moet tekenen, voelde ik dat er in het gezin March veel meer verborgen bleef dan in eerste instantie zichtbaar was.

Brianna is een achttienjarig meisje dat samen met haar vriend zelfvoorzienend probeert te leven. Ze liet zich voor deze levensstijl inspireren door grote homesteader-accounts en droomt ervan een echte tradwife te worden. Via Brianna zie je hoe sterk online rolmodellen hun volgers kunnen beïnvloeden — en hoe gemakkelijk een ideaalbeeld zonder nuance schade kan aanrichten.

Via het verhaal wordt nogmaals schrijnend duidelijk dat het leven dat influencers tonen zelden zwart-wit is. Er zitten altijd scheuren in het plaatje. En die scheuren kunnen grote gevolgen hebben, vooral voor jonge volgers die geen volledig beeld hebben van de werkelijkheid achter de schermen.

Hoewel dit boek voor mij geen pure thriller was, heb ik het met plezier gelezen. Het gaf me een intrigerend kijkje in een wereld waarvan ik niet wist dat er zóveel lagen onder zaten. En één ding weet ik nu zeker: hoe mooi sommige plaatjes ook lijken, het leven van een tradwife zou écht niks voor mij zijn.

Meer recensies van marijkesboekenkast

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.