Door het vuur

marijkesboekenkast 04 september 2025
Helen Grace, het vroegere hoofd van de afdeling Zware Misdrijven in Southampton, is getuige van de brute mishandeling van een jonge vrouw. Zonder aarzelen probeert ze in te grijpen, maar haar poging faalt: de vrouw wordt in een witte bestelbus geduwd en verdwijnt in de donkere nacht. Helen is vastbesloten haar te vinden, maar zonder haar politiepenning is het lastig om aan informatie te komen. Toch weigert ze bij de pakken neer te zitten en gaat ze zelf op onderzoek uit.

Ondertussen voelt inspecteur Charlie Brooks, die Helen bij de recherche heeft opgevolgd, de druk om zich te bewijzen. Haar team krijgt een tip dat een mensensmokkelaar vanuit Rotterdam in de haven zal aankomen. De operatie loopt echter al snel op niets uit, waardoor de druk op de schouder van Charlie alleen maar groter wordt.

Door het vuur is het nieuwste deel in de Helen Grace-reeks en M.J. Arlidge levert opnieuw een zenuwslopend verhaal af. Het hoge leestempo wordt aangedreven door korte hoofdstukken, talrijke cliffhangers en een directe schrijfstijl zonder overbodige beschrijvingen. Toch weet de auteur voldoende rustmomenten in te bouwen, waardoor de gebeurtenissen beter op je inwerken. Ik moet wel toegeven dat het boek mij in het begin minder in zijn ban had dan zijn vorige boeken.

De plot wordt verteld vanuit wisselende perspectieven, ditmaal vooral die van vier sterke vrouwen die weigeren op te geven, hoe uitzichtloos hun situatie ook lijkt. Deze perspectiefwissels zorgen voor extra diepgang en houden de spanning constant hoog.

De verstandshouding tussen Helen en Charlie is duidelijk veranderd na de gebeurtenissen in het vorige deel. De auteur Arlidge laat je de woede van Charlie ervaren, omdat Helen haar team in de steek liet, maar ook haar frustratie over de moeilijke rol die zij nu moet vervullen.

Naast spanning en actie legt Arlidge ook een maatschappelijk thema bloot: mensenhandel. Hij toont hoe mensen met valse beloftes naar het ‘beloofde land’ worden gelokt en vervolgens onder erbarmelijke omstandigheden moeten zien te overleven. Deze realistische ondertoon geeft het verhaal extra impact.

Door het vuur is een strak geschreven, meeslepende thriller waarin actie, emotie en maatschappijkritiek naadloos samenkomen. Fans van de Helen Grace-serie zullen ook dit deel weer in één ruk willen uitlezen.

Meer recensies van marijkesboekenkast