Een verhaal wat zo mooi is maar in en in verdrietig.
Het meisje dat er niet mocht zijn.
Auteur(s) : Wilma Geldof
Aantal pagina's : 336
Verschijningsdatum : april 2025
Leeftijdsindicatie : Vanaf 15 jaar
Indrukwekkende WOII-roman van Wilma Geldof over familie, liefde en verraad
Die boek heb ik gekregen als recensie exemplaar van Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff in ruil voor mijn eerlijke mening. Maar dat staat natuurlijk buiten kijf. Heel hartelijk dank voor dit exemplaar.
Samenvatting
Na haar indrukwekkende YA-romans Elke dag een druppel gif en Het meisje met de vlechtjesschreef Wilma Geldof opnieuw een aangrijpend WOII-boek. Het meisje dat er niet mocht zijn gaat over een moeder-dochterrelatie en de moed die nodig is om het verleden onder ogen te zien. Wilma Geldofs YA-romans zijn bekroond met de Thea Beckmanprijs en de Duitse Gustav-Heinemann-Friedenspreis.
1961. In het jaar dat het Eichmann-proces loopt, moet de zestienjarige Ditte een schoolopdracht maken over de Tweede Wereldoorlog. Ze wordt gekoppeld aan een nieuw meisje in de klas, Rivka. Maar Ditte weet vrijwel niets over het oorlogsverleden van haar moeder, Nora. Ze weet zelfs niet wie haar biologische vader is. Omdat haar moeder weigert iets te vertellen, gaat Ditte zelf op onderzoek uit. De waarheid is onthutsender dan ze had kunnen denken. Ben je meer dan de keuzes van je ouders? En kan ze bevriend blijven met Rivka?
Haarlem, 1943. De zestienjarige Nora snakt naar léven: de liefde, jongens, dansen, gelukkig zijn. Maar door de oorlog ligt haar leven stil. Tijdens een verzetsklusje ontmoet ze een jongen op wie ze niet verliefd wil worden, maar het is onoverkomelijk. Deze liefde verandert haar leven voorgoed. Uiteindelijk staat Nora er helemaal alleen voor.
'Geldof schildert in rake bewoordingen en korte zinnen een authentiek, rauw en oprecht portret van een bijzonder meisje.'
Nederlands Dagblad over Het meisje met de vlechtjes
De cover:
Een hele mooie hard cover die mij op of andere manier direct raakte.
Inhoud en opmaak.
Een heel mooi lettertype. Fijn dat het boek in diverse hoofdstukken verdeeld is. Dat schept erg veel duidelijkheid.
Mijn beleving van het verhaal.
Rivka en Ditte hebben duidelijk een hoofdrol in dit op feiten gebaseerd verhaal. Het verhaal begint als meneer Goeman de geschiedenis leraar een school opdracht geeft om iemand te interviewen over de Tweede Wereldoorlog. Het mag familie zijn, maar ook buren. Ditte wordt gekoppeld aan het nieuwe meisje in de klas Rivka. Ditte weet niks over het oorlogsverleden van haar moeder. Ze weet niet eens wie haar eigen vader is. Samen met Rivka gaat ze op zoek. Ze wil haar moeder vragen stellen over de Tweede Wereldoorlog maar eigenlijk durft ze niet. Er wordt nooit over gesproken. Als dan op aandringen van Rivka eindelijk iets durft vragen loopt haar moeder boos weg. Ditte is ook boos ze wil het weten. Het is toch ook haar verleden. Een prachtig, indrukwekkend verhaal. Waar je tranen van in je ogen krijgt. Wilma Geldof neemt je mee in een stuk geschiedenis waar niet zo vaak over geschreven wordt. Maar ook verteld moet worden. Dit verhaal is werkelijk prachtig en emotioneel geschreven. Geen woorden voor. Ik ga zeker de andere oorlogsboeken van deze auteur ook lezen. Van mij krijgt dit boek een dikke 5 sterren.
Auteur(s) : Wilma Geldof
Indrukwekkende WOII-roman van Wilma Geldof over familie, liefde en verraad
Samenvatting
Nederlands Dagblad over Het meisje met de vlechtjes
De cover:
Een hele mooie hard cover die mij op of andere manier direct raakte.
Inhoud en opmaak.
Mijn beleving van het verhaal.