Een prachtig boek bij fictie en feiten samenkomen.

Marijo Bakker 31 augustus 2025

Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 488
Verschijningsdatum : juni 2025
Thema : Familiesaga’s; Historische fictie;

Die boek heb ik gekregen als recensie exemplaar van in Uitgeverij: AmboAnthos ruil voor mijn eerlijke mening. Maar dat staat natuurlijk buiten kijf. Heel hartelijk dank voor dit exemplaar.

Samenvatting van het verhaal
Historische romantiek; Spanje; Spanje: ‘Siglo de oro’ (1492 - 1690); Spanje: ‘reconquista‘ (711-1492)
De jonge Spaanse Isabel wordt onverwacht koningin en schrijft geschiedenis.

1474, Segovia. Tegen alle verwachtingen in wordt de jonge Isabel gekroond tot koningin van Castilië. Hoewel veel edelen deze vrouw op de hoogste positie in hun mannenwereld liever kwijt dan rijk zijn, trekt Isabel haar eigen plan. Ze is vastbesloten samen met haar echtgenoot, Fernando van Aragón, haar koninkrijk te beschermen tegen buitenlandse legers en de binnenlandse onrust de kop in te drukken. Haar eigenzinnige aanpak wordt keer op keer op de proef gesteld, ook door haar eigen ontrouwe echtgenoot. Ze volhardt en schetst de contouren van de wereldmacht die Spanje zal worden.

‘Van der Vlugt kneedt de geschiedenis, opdat deze past in de mal van onze tijd. Van Lennep en Bosboom-Toussaint zouden instemmend knikken: zo wek je de geschiedenis tot leven.’– de Volkskrant

De cover:
Mooie cover maar wel iets wat je vaker tegenkomt bij historische romans.
Inhoud en opmaak:
Duidelijk lettertype. Door het boek in delen te verdelen is de tijdlijn ook heel duidelijk.

Mijn beleving van het verhaal.
Het boek leest makkelijk en Simone van der Vlugt heeft een mooie duidelijke schrijfstijl. Ze neemt ons mee in het leven van de jonge Spaanse koningin Isabel. Niemand had verwacht dat zij tot koningin zou worden gekroond. Samen met haar echtgenoot Fernando van Aragón, wil ze haar land zuiveren van ketters. Haar missie is dat iedereen zich tot het katholieke geloof keert. Maar keer op keer wordt ze op de proef gesteld. Niet alleen in haar strijd tegen ketterij maar ook privé. De dreigende van het Ottomaanse Rijk, de Moren haar relatie met haar man Ferdinand, vele tegenslagen, zowel politiek als privé. Ze wordt nergens voor gespaard. Een prachtig verhaal wat gebaseerd is op fictie en feiten. Juist de feiten maken dit boek zo boeiend een stukje geschiedenis wat redelijk onbekend is. Een heerlijk boek waar je in kunt verliezen dit boek krijgt van mij ook vijf sterren.

Meer recensies van Marijo Bakker