Ook wat sterk is kan breken

Marina De Wit Marina De Wit
29 mrt 2026

In dit verhaal neemt Angelique Haak ons mee naar een zeer duistere wereld. Een wereld van manipulatie, bedrog, leugens, geweld, een wereld waarin geen enkele vrouw zou mogen verzeild raken.
Claire en haar jongere zusje Demi groeien op in een ontwricht gezin waar geweld zegeviert. Uiteindelijk kan Claire als sterkste van de twee zussen alle banden met haar familie doorknippen en haar eigen keuzes maken.
Tot hun moeder Hanna haar op een dag belt en om hulp vraagt: zij vermoedt dat er Demi iets ergs is overkomen.

Claire geeft uiteindelijk toe aan haar emoties en gaat op zoek naar antwoorden en naar haar zus. Er rijzen veel vraagtekens die een ander licht werpen op hun verleden.

De auteur laat de lezer zeer gedetailleerd kennis maken met de personages, waardoor ze als het ware naast je staan. Iedere emotie kan je haarfijn aanvoelen en overvalt je. Je voelt als het ware de onmacht, de woede, de verbijstering, het ongeloof, enz.
Op de eerste bladzijde is aangegeven dat het zeer heftig kan worden en dat is zeker het geval. Het verhaal ontvouwt zich soms razendsnel, waardoor je even naar adem moet happen om verder te kunnen lezen..Bij het omslaan van de laatste bladzijde blijft het hele verhaal zeker nog geruime tijd nazinderen.

Door de opdeling in hoofdstukken per personage en een heen-en weer springen tussen heden en verleden, krijg je als lezer een goed beeld van elk van de hoofdrolspelers. Hun reacties op gebeurtenissen worden verklaard door gegevens uit hun verleden.

Op het eerste zicht leek me dit niet echt een thriller maar eerder een soort naslagwerk over het fenomeen 'femicide'. Door de nauwkeurige beschrijvingen van de emoties komen de personages tot leven en krijgt het thema een diepere betekenis. Door de gestage opbouw van de spanning ontstaat een dynamiek waardoor het verhaal veel meer is dan louter verzonnen gegevens. Dit is een verwoording van een maatschappelijk probleem dat nog te weinig onder de aandacht wordt gebracht. Door het in een spannend verhaal te verweven blijft er wellicht meer 'hangen' dan bij een droge opsomming van data en statistieken.
Een geslaagde manier om een dergelijk gevoelig item onder de aandacht te brengen.

Meer recensies van Marina De Wit