Klimaatverandering is geen sprookje
Volgens sommigen zou klimaatverandering een verzinsel van de politiek zijn. Maar klimaatverandering is geen sprookje. We zitten met zijn allen in een voedselcrisis, een energiecrisis en de temperatuur breekt record na record.
Maja Lunde wil duidelijk maken dat het 5 voor 12 is en dat lukt haar goed. Ze blijft objectief en schetst een beeld van de toekomst.
In dit boek doet ze dat door een verhaal over bijen. Van de ontwikkeling van bijenkasten in de 19e eeuw, via een massale bijensterfte in het heden tot een toekomst waarin de bijen zijn verdwenen en mensen handmatig bloemen moeten bestuiven. Een normaal leven zoals we dat kennen is eind deze eeuw verdwenen. Er zijn teveel mensen, te weinig voedsel en de aarde is uitgeput.
Toch gloort er aan het einde van het verhaal hoop....
Verder is het best een deprimerend verhaal. De 2 imkers William en George zijn chagrijnige mannen en ze hebben een slechte band met hun zoon. De chinese Tao is ook gedeprimeerd door het eentonige bestaan met verplichte werkzaamheden. Zij vecht echter wel als een leeuwin om haar verdwenen zoon op te sporen.
De drie verhaallijnen lopen door elkaar en lijken lange tijd nergens heen te gaan maar aan het einde raken ze vervlochten. Drie delen met aparte verhaallijnen en een epiloog was wellicht beter te lezen geweest.
Maar petje af voor Lunde die met haar klimaat kwartet hopenlijk veel mensen wakker kan schudden.