Betoverend
Hotel Magnifique is een magisch hotel. Het verschijnt steeds op een andere plek en je kunt alleen inchecken met een uitnodiging of als personeel.
De 17-jarige Jani en haar zusje Zosa van 13 leiden een kleurloos bestaan in de havenstad Durc, in Verdanne. Ze zijn daar terecht gekomen na het overlijden van hun moeder. Jani wil niets liever dan terugkeren naar Aligny, hun geboorteplaats.
Dan staat er een advertentie van Hotel Magnifique in de krant, ze zoeken personeel. Zosa kan goed zingen en gaat auditie doen. Ze wordt aangenomen als zangeres en Jani weet Bel en Yrsa ervan te overtuigen dat zij met Zosa mee moet. Ze krijgt haar zin, maar wat is daarvan de werkelijke reden? Dat zal later blijken.
In het hotel maken we kennis met verschillende personages. De maître is Alastair en hij lijkt niet veel goeds in de zin te hebben. Er staat een grote volière in het hotel met daarin gekleurde maar ook verbleekte vogels. En dan zijn er nog Yrsa, met haar kopje met niet-melk, Bel met zijn stiletto vingers en de één-ogige beveiligers Sido en Sazerat.
De magie komt van de suminaires die gebruik maken van artefacten.
Het is een YA boek, maar ook als volwassene kun je helemaal opgaan in de magie. Er zijn fijne personages, maar ook hele nare en de schrijfstijl is prettig. De gebeurtenissen volgen elkaar in sneltreinvaart op, toch duurt het tot halverwege het boek voordat duidelijk wordt waar het verhaal heen gaat.
Het enige minpuntje is de beschrijvingen van de huidskleur van alle personages, ook van personages die verder geen rol spelen. Wat daarvan de functie is werd mij niet duidelijk.