Traumaverwerking

Marina67 Marina67
21 mrt 2020

Wat een mooi verhaal is dit. Twee verhaallijnen die uiteindelijk samenvloeien, met als thema het verwerken van trauma's van voorgaande generaties. Hoe worden trauma's door de generaties heen doorgegeven en hoe kan deze cirkel doorbroken worden.

" Kon smart zo sterk zijn dat het als het niet was opgelost door bleef gaan en in een nieuwe generatie stroomde?"

"Trauma vernietigt het vertrouwen dat mensen nodig hebben om met het leven door te gaan. Door gebruik te maken van verwerkingstechnieken kan de spiraal worden verbroken"

Hoofdpersoon Iris doet epigenetisch onderzoek naar de gevolgen van de Hongerwinter. Gaandeweg komt ze erachter dat in haar familie ook sprake is van eenzelfde trauma, veroorzaakt door de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Ze reist af naar de regenboognatie en dat wordt een thuiskomen.
De auteur heeft zich duidelijk verdiept in de verschillende onderwerpen en komt goed beslagen ten ijs. Hoewel er veel psychologie en vaktermen in voorkomen heeft ze er een goed leesbaar verhaal van gemaakt waarin iedere lezer zaken zal herkennen.

Door het veelvuldig gebruik van theorieën en de herhalingen die de auteur gebruikt voor mij 4 sterren. Maar de inhoud van het verhaal vind ik 5 sterren waard.

Meer recensies van Marina67