Een verhaal over krachtige vrouwen
Normaal gesproken gaat het over mannen als er van Outlaws wordt gesproken. Ruige, niets ontziende types die letterlijk over lijken gaan.
In dit boek zijn de Outlaws vrouwen. Vrouwen die buiten de maatschappij zijn komen te staan, die gezocht worden en als heksen worden beschouwd en de strop verdienen. Waarom? Om het "simpele" feit dat ze onvruchtbaar zijn. En dat was eind 19e eeuw een vloek.
Hoofdpersoon Ada is ook onvruchtbaar en daardoor verstoten. Ze moest vluchten en haar moeder en zussen achterlaten. Want door haar vloek gingen en dingen mis, door Ada's schuld kregen vrouwen miskramen, doodgeboren kinderen of misvormde kinderen, zo was de opinie. In eerste instantie vlucht Ada naar een klooster, maar daar kan ze haar draai niet vinden. Zo komt ze terecht bij de Hole in the Wall gang, onder leiding van The Kid. Het is een groep onvruchtbare vrouwen die een hecht geheel vormen. Ada wordt met wantrouwen bekeken. Maar Ada heeft een voordeel, haar moeder is verloskundige en heeft Ada van jongsaf aan meegenomen en veel medische kennis bijgebracht. Hierdoor is Ada van waarde voor de groep.
Maar het is niet alleen het verhaal van Ada. Het is een verhaal over groepsdruk, het vormen van een gemeenschap, over vertrouwen en wantrouwen. Als The Kid een plan bedenkt komt de groep onder grote druk te staan.
Het gegeven dat de moeder van Ada verloskundige is terwijl de Hole in the Gang vrouwen onvruchtbaar zijn heeft een functie, het is niet toevallig zo gekozen. Het leidt ertoe dat Ada zich wil verdiepen in de oorzaak van onvruchtbaarheid om deze vrouwen te kunnen helpen.
Het boek is niet vertaald, ik las het in het Engels. En het is geen simpel taalgebruik, maar de essentie van het verhaal is duidelijk. Deze Outlaws kun je alleen maar bewonderen!