Leven met valse herinneringen
Helena is een neurowetenschapper. Als haar moeder Alzheimer krijgt gaat ze aan de slag om een apparaat te ontwikkelen wat herinneringen kan vasthouden. Dat lukt haar, ze ontwerpt de stoel. Op een gegeven moment krijgt ze een aanbod van de rijke Marcus Slade om haar stoel ook echt te kunnen bouwen.
"Denk je dat FMS zo werkt? vaagt ze. Herinneringen veranderen zodat de werkelijkheid anders wordt? Ik weet dat het zo werkt "
Een mooi concept, maar ook gevaarlijk. Want wat gebeurt er als deze stoel in de verkeerde handen valt? Is de wereld dan nog te redden?
Dit is precies wat er gebeurd en wereldwijd lopen mensen rond met valse herinneringen. Ze lijden aan FMS, False Memory Syndrome. Ook politie agent Barry valt hieraan ten prooi. Samen met Helena zet hij alles op alles om de wereld te redden.
Een interessant thema, op een boeiende manier verteld. Het is hier en daar wel wat technisch en er zit veel herhaling in, in dienst van het verhaal, maar dit maakt het op een gegeven moment wel wat langdradig. Desalniettemin laat het de lezer nadenken over technologieën en de mogelijkheden, beperkingen en gevolgen daarvan.
"Het leven wordt vooruit geleefd en achteruit begrepen" (citaat van Søren Kierkegaard, gebruikt door de auteur)