Wat is de waarheid?
Cat en El zijn een Spiegeltweeling. Dat betekent dat ze in alles gespiegeld zijn, waar de één dapper is, is de ander een bangerik. De één is introvert, de ander extravert.
Op hun 19e krijgen ze een vreselijke ruzie en Cat vlucht zover mogelijk weg, naar Amerika.
Maar dan krijgt ze jaren later een bericht dat El is verdwenen en ze keert terug naar Schotland. El is getrouwd met Ross, hun jeugdvriend en ze hebben het ouderlijk huis van El en Cat gekocht. Er wordt aangenomen dat El dood is, maar Cat gelooft dit niet.
Ze moet rechercheurs Rafiq en Logan weten te overtuigen. Maar dat wordt moeilijk als er een lichaam gevonden wordt.
" Ik voelde niets. Het was een dag als alle andere, een avond als alle andere. En ook daarna heb ik niks gevoeld,. Geen angst, geen ontzetting of pijn. Geen opgewonden trillingen in mijn buik of ongefundeerde bodemloze angst. Er is niets van me weggerukt, er is niets geëindigd. Alles is nog precies hetzelfde. El ligt niet ergens in het donker pijn te lijden. Ze is niet dood. Dat zou ik gevoeld hebben. Dat zou ik geweten hebben. Ook al zijn we van elkaar vervreemd "
Cat en El hebben geen gelukkige jeugd gehad. Ze zijn opgegroeid met hun moeder en opa. Hun moeder las ze allerlei sprookjes en fantasie verhalen voor. En ze hadden Spiegelland, hun eigen wereld in een apart deel van het huis. Ook de kamers in het huis hadden namen als Clowncafe en Kakadukajungle. En dan waren er hun denkbeeldige vrienden Annie, Belle en Muis. En de heks en Blauwbaard.
Cat wordt door haar verblijf bij Ross teruggeworpen in de tijd. Door berichten die ze krijgt herleefd ze het verleden en dan blijkt dat ze het meeste heeft verdrongen. En is Ross wel zo betrouwbaar?
De auteur heeft een bijzonder indringende schrijfstijl. Op de achterflap staat dat ze in een sprookjesachtige omgeving in Schotland woont en dit vind de lezer terug in het verhaal. Verleden en heden lopen erg door elkaar heen, dit is in het begin even wennen. Het was wellicht een idee geweest om de passages die zich in het verleden afspelen ander lettertype te geven. Maar eigenlijk begeeft de lezer zich in het hoofd van Cat waar de herinneringen en de actualiteit door elkaar heen lopen.
Cat is in de war en daar past de schrijfstijl goed bij.
Het verhaal begint met het einde van het eerste leven en begin van het tweede leven van Cat en El. Het is een mix van fantasy en thriller en het is een heel bijzonder boek. Het kent een aantal plottwists die niet geheel uit de lucht komen vallen , maar die wel voor de nodige spanning zorgen.
Thema's zijn misbruik, verdringing, familiebanden en de kracht van fantasie.
Zal het Cat lukken om El te vinden? Ga het lezen en ontdek het zelf.