Chaos in het Midden-Oosten
Daniëlla Faas is een journaliste die normaal gesproken modeverslagen schrijft, maar onverwachts naar Amman wordt gestuurd om een collega te vervangen bij een belangrijke klimaatconferentie. Voor iemand met smetvrees en een sterke behoefte aan controle is dit geen makkelijke opdracht. Al tijdens haar reis raakt ze verstrikt in een web van intriges en complotten waarin niemand te vertrouwen lijkt. Wat begint als een journalistieke klus, verandert langzaam in een gevaarlijke zoektocht naar de waarheid – en naar zichzelf.
De hoofdstukken zijn aanvankelijk wat langer, maar worden naar het einde toe korter, waardoor de spanning en het leestempo toenemen. Bergen weet de sfeer van het Midden-Oosten overtuigend neer te zetten. Zijn beschrijvingen van Amman zijn levendig en getuigen van een diepgaande kennis van de cultuur, gebruiken en tegenstellingen in de regio.
Tegelijkertijd zorgt die overvloed aan achtergrondinformatie er soms voor dat het verhaal wat aan vaart verliest. Vooral in het eerste deel verloor ik daardoor af en toe de spanning uit het oog. In het tweede deel vindt de auteur echter een betere balans: de actie neemt toe, de sfeer wordt dreigender en Daniëlla’s persoonlijke groei komt sterker naar voren.
Daniëlla is een intrigerend personage: getekend door een traumatisch verleden, worstelend met smetvrees en alcoholgebruik, maar gaandeweg groeiend in kracht en zelfvertrouwen. Haar naïviteit maakt haar soms kwetsbaar, maar ook menselijk. Bergen laat zien hoe ze zich, ondanks haar angsten, staande probeert te houden in een situatie waarin niets is wat het lijkt. De plottwist tegen het einde weet bovendien echt te verrassen, al had de spanningsboog op sommige momenten iets strakker gemogen.
Chaos in het Midden-Oosten is geen doorsnee thriller die je gedachteloos uitleest. Het is een verhaal dat de lezer uitnodigt om verder te kijken dan het plot: naar de impact van klimaatverandering, de drijfveren van mensen en de dunne scheidslijn tussen idealisme en extremisme. De combinatie van realistische thema’s en een toegankelijke schrijfstijl – die ondanks de zware thematiek licht blijft – maakt dit boek tot een boeiende leeservaring. Voor lezers die, net als ik, graag eens buiten hun comfortzone treden, is dit een verrassend en overtuigend debuut.
3,5 sterren.
Dankjewel Mario Bergen voor het toesturen van dit recensie-exemplaar en het prachtige pakket.
3,5 sterren.