Echo uit de diepte
Met dank aan Hamley Books mocht ik deze ARC vooruit lezen.
Echo uit de Diepte is een spannend en origineel jeugdboek dat meteen opvalt door zijn bijzondere opzet: een flipboek, waarbij je zelf kiest of je begint met het verhaal van Bart De Wolf of Sandra J. Paul. Die dubbele invalshoek geeft het verhaal extra diepgang en laat je dezelfde gebeurtenissen vanuit twee heel verschillende perspectieven beleven.
Het verhaal draait rond Lev, een jongen die droomt van online roem en een virale TikTok-video. Samen met zijn vrienden Ziggy en Lucy gaat hij in op een onschuldig lijkende uitdaging, maar al snel raken ze verstrikt in een duister mysterie dat verbonden is met het verleden van hun dorp. Wanneer Ziggy plots verdwijnt, wordt Lev geconfronteerd met angst, schuldgevoel en verantwoordelijkheid.
Ik begon met de kant van Bart De Wolf, een verhaal vol spanning, actie en beklemming, met subtiele horror en een sterke twist. Sandra J. Paul brengt een mysterieuze, bijna spirituele sfeer, met emotie en symboliek die de zoektocht naar Ziggy een diepere laag geeft. Samen vormen de twee verhalen een intrigerend en goed uitgebalanceerd geheel.
Onder de spanning ligt een ontroerende kern over keuzes, verlies en verwerking. Het laat zien hoe moeilijk het is om los te laten, hoe sterk het verlangen kan zijn om iemand terug te brengen die je bent verloren, en dat niet iedereen een veilig thuis heeft om op terug te vallen. Tegelijkertijd benadrukt het hoe belangrijk het is om te praten over wat je dwarszit en het zien van waarde in kleine dingen. Want niets is wat het lijkt – en als iets té mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak zo. Juist dan blijken vriendschap, familie en eerlijkheid de enige houvast om jezelf niet te verliezen.
De schrijfstijl is vlot, filmisch en toegankelijk, met genoeg vaart om jongeren te boeien en tegelijkertijd diepgang om ook volwassenen te raken. De sfeer balanceert perfect tussen mysterie, spanning en een vleugje horror, zonder te zwaar te worden. Echo uit de Diepte is daarmee een meeslepend, inventief en ontroerend jeugdboek dat niet alleen spanning biedt, maar ook troost, herkenning en stof tot nadenken. Een absolute aanrader voor wie houdt van verhalen die onder je huid kruipen en een diepere kern raken.
3,5 sterren.
3,5 sterren.