Moord onder de kersenbloesem

marissaleest marissaleest
10 mrt 2026

Wanneer Hannie Huurdeman na het vertrek van haar man en de dood van haar kat in een neerwaartse spiraal belandt, lijkt haar wereld klein en kleurloos geworden. Haar dochter, werkzaam bij de Nederlandse ambassade in Tokio, nodigt haar uit naar Japan te komen. Wat begint als een vlucht – weg van verlies en eenzaamheid – groeit uit tot een reis die haar leven voorgoed verandert.

Goed voorbereid vertrekt Hannie: boeken over de taal, lijsten met belangrijke woorden, oefenen met buigen bij begroetingen. En toch gaat het op haar eerste dag in Tokio al volledig mis. Een lege telefoon, een zoektocht naar een werkende oplader, verdwalen in een wereldstad waar alles anders voelt. Wat volgt is een halve wereldreis door de stad, vol ontmoetingen, cultuurverschillen en de ontdekking dat eten met stokjes écht moeilijker is dan het eruitziet.

Tijdens Koningsdag op de ambassade raakt Hannie ongewild verstrikt in een schandaal rond een Nederlandse kunstenaar en een lid van de Japanse keizerlijke familie. Tegelijkertijd bouwt ze een bijzondere vriendschap op met bloemenwinkelier meneer Ishii – een man met een duister familieverleden.

En dan verandert alles.

Wat ik soms nét iets minder geloofwaardig vond, is hoe soepel Hannie zich redt in een voor haar totaal onbekend land. Ze lijkt zich soms opvallend goed staande te houden. Maar eerlijk? Dat deed voor mij niets af aan het verhaal. Want juist haar onbevangenheid maakt haar zo’n intrigerende speurder.

Mensen nemen haar niet serieus. Denken dat ze wat seniel is. Onderschatten haar. Maar Hannie komt steeds dichter bij de waarheid.

Geheimzinnige haiku-briefjes wijzen haar de weg. Hulp komt uit onverwachte hoek. En hoe dieper ze graaft, hoe groter het gevaar wordt – voor haarzelf én voor de mensen om haar heen. Iemand wil absoluut niet dat zij de waarheid ontdekt. Meerdere keren ontsnapt ze maar net aan de dood. En toch stopt ze niet.

Tussen alle spanning door word je ondergedompeld in de Japanse cultuur: de rituelen, de feesten, de levensstijl, de verfijning, de schoonheid.

Wat dit verhaal voor mij bijzonder maakt, is dat het niet alleen een spannend mysterie is. Het is óók een verhaal over zelfkennis. Over onder ogen zien welke rol je zelf hebt gespeeld in je relatie, in je keuzes, in je leven. Over ontdekken wat je wél wilt – en wat absoluut niet meer. In een vreemd land, ver van alles wat vertrouwd is, ontdekt Hannie langzaam dat ze sterker is dan ze zelf ooit dacht.

Meer recensies van marissaleest