Hij ziet jou
Amber doet nog wat rode lippenstift op en bekijkt zichzelf in de spiegel voordat ze op een date gaat. ‘Niet opblijven!’ roept ze naar haar huisgenoten wanneer ze weggaat. Maar Amber komt die avond niet thuis. Amber komt nooit meer thuis.
Gina Harte probeert een gedegen onderzoek op te zetten, maar al snel doen er allerlei geruchten de ronde: iedereen vertelt iets anders over Amber. Zodra haar lichaam wordt gevonden in een plaatselijk park — met dichtgelijmde blauwe lippen — wordt het plotseling stil. Terwijl Gina de laatste uren van Ambers leven probeert te reconstrueren, lijkt het erop dat het meisje simpelweg verdween op weg naar de bushalte. Wanneer kort daarna nóg een jonge vrouw vermist raakt, begint een race tegen de klok om te voorkomen dat zij dezelfde gruwelijke afloop tegemoetgaat.
Hij ziet jou is alweer het achtste deel in de Gina Harte-reeks, en hoewel het even geleden was dat ik een boek van Carla Kovach las, zat ik verrassend snel weer in het vertrouwde ritme van de serie. De personages voelen direct herkenbaar, waardoor dit deel prima los te lezen is. Wat opvalt, is dat dit deel minder nadruk legt op Gina’s eigen verleden. Je krijgt nog steeds kleine inkijkjes in Gina’s traumatische verleden — en hoe dat haar dagelijks raakt — maar het overheerst niet. Al zou ik persoonlijk wel aanraden om de serie in volgorde te volgen voor de volledige karakterontwikkeling.
Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven: Gina, slachtoffers én de dader. Vooral de hoofdstukken vanuit de slachtoffers hebben een beklemmende lading. Hun angst, onzekerheid en pogingen om de dader te “pleasen” om te overleven, zijn intens en kruipen onder je huid. Daarnaast bevat het boek een verhaallijn vanuit het perspectief van de dader. Je krijgt een inkijk in de duistere gedachten, motieven en obsessies, deze geven het verhaal een beklemmende laag. Soms voelde ik zelfs een moment van sympathie voor de dader, wat precies laat zien hoe overtuigend deze stukken geschreven zijn.
Het team van Gina krijgt veel te verduren, zeker wanneer blijkt dat één van de teamleden zelf gevaar loopt. De onderlinge band voelt warm en hecht, bijna als een familie, waardoor hun emoties en frustraties extra binnenkomen. Dat maakte dat ik extra met hen meeleefde tijdens de zoektocht.
De spanning ligt niet constant op het hoogste niveau, maar de mix van emotionele diepgang, korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl maakt dat je blijft doorlezen. Ik had meerdere verdachten in gedachten, maar de uiteindelijke ontknoping kwam volledig onverwacht. Het plot is slim opgebouwd en het einde heeft me echt verrast.
Hij ziet jou is wat mij betreft een van de sterkere delen in de reeks: een toegankelijke thriller met een overtuigende plot, sterke perspectiefwisselingen en genoeg emotionele intensiteit.
Dank aan Boekerij voor het toezenden van dit recensie-exemplaar!
Dank aan Boekerij voor het toezenden van dit recensie-exemplaar!