De nanny

marissaleest 25 januari 2026
Sinds de geboorte van haar dochter Isa is Ava volledig uitgeput. De bevalling was zwaar, haar lichaam herstelt moeizaam en het constante slaapgebrek hakt erin. Haar man Ned stelt voor een nanny in te huren, zodat ze ’s nachts weer kunnen slapen. Wanneer nachtnanny Marley haar intrede doet, lijkt dat in eerste instantie een opluchting.

Maar al snel voelt Ava dat er iets niet klopt. Marley is ogenschijnlijk zorgzaam, maar onder die façade lijkt iets anders te schuilen. Ned gedraagt zich afstandelijk en afwerend, en wanneer Ava haar zorgen uitspreekt, wordt ze weggezet als paranoïde. Het gefluister tussen hem en de nanny, kleine verschuivingen in huis en subtiele manipulatie zorgen ervoor dat Ava zich steeds meer een buitenstaander voelt in haar eigen gezin. De vraag dringt zich op: verliest ze langzaam haar grip op de werkelijkheid, of probeert iemand haar dat te laten geloven?

Het verhaal wordt verteld vanuit wisselend perspectief van Ava en Ned. De schrijfstijl is toegankelijk en vlot — dit is zo’n boek dat je “nog één hoofdstuk” laat lezen, en daarna nog één. Qua sfeer en opzet deed het me denken aan een mix van Freida McFadden en Lisa Jewell: herkenbare thema’s, huiselijke dreiging en een hoofdpersonage dat steeds verder wordt ondermijnd. De korte hoofdstukken en het hoge tempo maken dat je het boek in no time uitleest.

Het verhaal is hier en daar wel voorspelbaar. Vanaf de eerste pagina is vrij duidelijk dat de nanny verkeerde bedoelingen heeft, waardoor de naïviteit van de hoofdpersonen soms frustrerend werkt. Sommige wendingen zie je aankomen, zeker als je vaker dit genre leest. Naarmate het verhaal vordert, kwam ik er meer in en werd de spanning sterker. De plottwists zijn niet allemaal verrassend, maar weten je wel af en toe op het verkeerde been te zetten. Het geheel zit uiteindelijk redelijk goed in elkaar en veel valt logisch op zijn plek.

De nanny is geen vernieuwende thriller en hier en daar wat ongeloofwaardig, maar wel een onderhoudend en spannend verhaal dat prettig wegleest. Ideaal als je zin hebt in een psychologische thriller vol huiselijke spanning, manipulatie en familiegeheimen — eentje die je net genoeg laat twijfelen om door te blijven lezen.

Meer recensies van marissaleest